Японската икономика с ръст от 3.7%, два пъти над прогнозирания

399
Японската икономика с ръст от 3.7%, два пъти над прогнозирания

Японската икономика е регистрирала ръст от 3.7% през изминалото тримесечие, което бе близо два пъти повече от средните очаквания на анализаторите.

За сравнение, тримесечие по-рано, втората най-голяма световна икономика отбеляза ръст от едва 1.3%. Средните прогнози бяха за повишение от 1.7% за разглеждания период.

След добрите данни японският основен индекс регистрира най-голямото си повишение от близо шест години насам, като завърши деня с повишение от 4.3%, до ниво от 13 625.45 пункта. Това бе най-голямото от март 2002 година насам.

На тримесечна база японската икономика е регистрирала ръст от 0.9%, което значително изпреварва този в размер на 0.2% на водещата световна икономика.

Според специалисти бъдещото представяне на японската икономика ще се предопределя до голяма степен от световната конюнктура и представянето на американската икономика.

На фона на наблюдаваното забавяне при останалите развити икономики, японската е била подкрепена от силното търсене на японски стоки на развиващите се пазари, като Китай, Индия, Русия и Близкия Изток.

Частното потребление в страната се е повишило с 0.2%, което се оказа по-малко от средните очаквания на анализаторите за повишение от 0.3%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg