Японската икономика се свива с по-малко от очакваното

558
Японската икономика се свива с по-малко от очакваното

Японската икономика се е свила с по-малко от очакваното през второто тримесечие на годината благодарение на възстановяването на производството и износа след земетресението от март, информира Reuters.

Поскъпващата йена и забавящият се темп на растеж на световната икономика обаче се отразяват негативно на перспективите пред излизащата от рецесия японска икономика.

Анализатори очакват икономиката на Япония да тръгне нагоре и в периода юли-септември да отбележи вероятно най-големия ръст сред основните промишлени нации, тъй като компаниите прогресират по-бързо от очакваното по отношение на възстановяването на доставките си, засегнати от земетресението през март. Нарастващите рискове около този сценарий обаче може да се отразят на изчерпващия се вече арсенал от инструменти за влияние върху паричната политика на страната.

Брутният вътрешен продукт на Япония се е свил с 0.3% през второто тримесечие на годината, на фона на очакванията за свиване с 0.7%. Спадът за периода януари-март пък беше 0.9%.

На анюализирана основа свиването на икономиката е от 1.3%, спрямо прогнози за спад от 2.6%.

Частното потребление, което съставлява около 60% от икономиката, намалява с 0.1% за периода април-юни, след като домакинствата са ограничили разходите си след голямото земетресение, цунами и ядрена криза през март.

Външното търсене, или нетният износ, свалят БВП с 0.8 процентни пункта, тъй като природните бедствия са попречили на някои компании да изнасят стоките си в чужбина.

Япония се намеси на валутния пазар и облекчи паричната политика по-рано този месец, което има за цел да ограничи поскъпването на йената, която е близо до рекордни нива.

Анализатори очакват японската икономика да излезе от рецесия през периода юли-септември след три поредни тримесечия на свиване.

Поскъпващата йена и забавящият се растеж на световната икономика обаче крият рискове относно прогнозата на Централната банка на Япония, че икономиката на страната ще възстанови умерения си ръст през есента.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg