Японският държавен пенсионен фонд ще вложи 100 млрд. долара през следващата фискална година

374

Японският публичен пенсионен фонд, който е и най-големият в света, обяви днес плановете си да инвестира 11.8 трлн. йени (100 млрд. долара) свежи пари на финансовите пазари през следващата фискална година, която стартира от следващата седмица.

Обявената сума е с близо 36% повече, в сравнение с инвестираните през настоящата фискална година средства от пенсионния фонд.

От правителствения пенсионен фонд не уточниха към кои пазари конкретно ще бъдат насочени средствата, но според специалисти основната част от тях ще бъдат насочени към облигации на местния пазар между 51.5 и 65.5% и други между 12 и 18% ще бъдат инвестирани в акции на японски компании.

За инвестиции на международните парични пазари се очаква фондът да насочи между 5.5 и 10.5% от своите активи и между 8 и 13% за акции в чуждестранни компании.

Към края на миналата календарна година пенсионният фонд е разполагал с търгуеми активи на стойност 81.9 трлн. йени, от които 50.5% са били инвестирани в местни облигации, 22.7% в акции на японски компании и основната част от останалите 22 трлн. йени на международните финансови пазари.

На фона на относително ниското тегло в местни облигации от общата стойност на портфейла на най-големия пенсионен фонд в света се очаква и повишаване на процента от новите средства, насочвани към местни облигации.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg