Японският Nikkei 225 с нов седемгодишен максимум след добри данни за икономиката

605
Японският Nikkei 225 с нов седемгодишен максимум след добри данни за икономиката

Ръстът на азиатските индекси отведе японския индекс Nikkei 225 до нов седемгодишен максимум в резултат на очакванията за добрия ръст на японската икономика.

Японският индекс се търгуваше към края на първия ден на новата седмица с повишение от 0.7%, до ниво от 18 261 пункта, което бе и най-високото му ниво от май 2000-та година насам.

Ръст отбелязаха и индексите на останалите азиатски пазари, като изключения бяха тези във Филипините.

Индексът на Morgan Stanley относно азиатския и тихоокеанския регион се повиши също с 0.7%, до ниво от 157.39 пункта.

Китайският широк индекс - CSI 300 се повиши с 2.4%, продължавайки ръста си от края на миналата седмица, когато добави близо 5% към стойността си, в резултат на направените изявления от страна на правителството на най-бързо развиващата се световна икономика, че ще ограничи предлагането на акции на борсата.

Ръстът на азиатските индекси до голяма степен се предопредели и от повишението на щатските индекси в края на миналата седмица, както и от добрите макроданни, изнесени за японската икономика, които потвърждават положителното й развитие.

Машинните поръчки във втората най-голяма световна икономика са регистрирали ръст от 5.9% през май, което превиши над три пъти средните очаквания на анализаторите за повишението им с 1.9%.

Добри данни бяха изнесени и за южнокорейската икономика, като официални прогнози посочиха ръст на износа на страната с 12.8% през настоящата година до 367 млрд. долара. Ръстът бе над очакваните от анализаторите 10.6% за годината.

Южнокорейският индекс Kospi се повиши с 1.5%, като от началото на месеца той е добавил цели 8.4% към стойността си.

В същото време от Lehman Brothers Holdings Inc. завишиха очакванията си за ръст на южнокорейската икономика до 4.5% за тази година, в сравнение с предходните им очаквания за повишение от 4.3%, както и тези за следващата година до 5.1% от 4.8% година по-рано.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg