За германската добродетел и гръцката разхитителност

1489
За германската добродетел и гръцката разхитителност

От избухването на икономическата криза, една идея, родена от здравия разум, успя да си проправи път: има германска добродетел, а за Европа- един германски икономически модел. Тази идея пусна корени в индикатор: германският търговски излишък е внушителен, докато повечето европейски страни отчитат дефицит. С това се оправдава германското упорство да стисне Гърция за гушата- в името на добродетелта, разбира се.

Здравият разум обаче рядко е достатъчен. Трябва да помислим за още нещо и то е има ли универсална добродетел и модел, към който всички страни едновременно трябва да се стремят. Т. е. може ли всички страни едновременно да демонстрират търговски излишък? Очевидно не- защото това ще означава световен търговски излишък. Спрямо кого? Спрямо Марс или Луната? Това пита френски водещ ежедневник.

Международният обмен на стоки, услуги и пари неизменно е игра с обща сума 0. Т. е. това, което една страна изнася, друга внася. Това което една страна предлага, друга- получава. И естествено сумата на търговските излишъци е равна на сумата на търговските дефицити. Накратко няма излишък без дефицит.

Същата константа важи и за движението на капитали- всяка страна заема еквивалента на своя дефицит по текуща сметка и всяка страна отпуска назаем, колкото е нейният излишък. Точно както е при хората- собственикът дава назаем на банката доходите си, които не харчи, или обратно- взема от нея толкова, с колкото разходите превишават доходите му.

Излишъкът по текуща сметка на Германия е внушителен- 7% от БВП или 240 млрд. долара. Съответно със своя обем той спомага сериозно за международното неравновесие.

Просто от една страна има страни с излишък, които разполагат с много спестявания и които непременно трябва да дадат заеми на други страни. Това са страните производители на петрол, които не могат да си изхарчат парите, това са Китай- най-големият заемодател на САЩ, това са Германия и Япония. От друга страна - има страни с дефицит, които заемат еквивалентно на своя дефицит по текуща сметка. Сред тях начело е САЩ, а в Европа- Испания и Италия.

Оттук следва още един въпрос. Кой е виновникът за икономическото неравновесие - заемодателят или заемателят?

Да видим:

На страните производителки на петрол никой не им налага излишък по текуща сметка- просто те са неспособни да потребят или да инвестират в себе си огромните си доходи от черно злато, особено когато цените на петрола излетяха нагоре.

Китай? Обилието на спестявания идва от ситуацията със собствените работници: ниски заплати, слаби норми за социална защита и огромни печалби за бенефициентите, които трябва да бъдат вложени някъде на сигурно като например в щатски държавни бонове.

Германия е Китай на Европа. Тя се отличава от останалите европейски страни не само с излишъка си, но и със спирачката върху ръста на заплатите и социалната защита. От 2000 до 2008 г. средната заплата в еврозоната се е увеличила средно с 15%, в Германия- този процент е 1.9%.

След обединението на страната, разпределението на добавената стойност, реализирана от субектите в икономиката, се деформира значително в ущърб на наемната работна ръка (т.е. хората на заплата), която изостана с 10 пункта спрямо акционерите. В резултат от 10 години Германия има един от най-бавния икономически ръст в Европа.

Това е, което стои зад „германската конкурентоспособност" и „германския икономически модел", за който мечтаят в цяла Европа.

От всичко казано става ясно, че германският икономически модел е една химера. От едно такова състезание ще има само губещи- всички народи на Европа ще се сблъскат с дефлацията. Същевременно не чуваме ли вече „гръцките усилия" да са сочени за пример за подражание?

Станете наш почитател във Facebook

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Mozaka
# 0
16:05 | 10 May 2010
Е, как да повярвам на икономическите данни в статията след като са допуснати елементарни грешки в изписването и!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg