За Путин са важни инвестициите, не инфлацията

355
За Путин са важни инвестициите, не инфлацията

Правителството на Владимир Путин няма да се бори с инфлацията, а с нейните последици – просто ще компенсира увеличаването на цените на бедните граждани. За новия премиер са по-важни притокът на инвестиции, а за инфлацията да отговаря ЦБ, пише „Ведомости”.

Днес ще се състои първото заседание на втория кабинет на Владимир Путин. Правителството ще обсъди как ще се развива икономиката през следващите три години. За основа е взет иновационнен вариант за развитие, съгласно който БВП ще прибавя по 6.5% годишно. Затова държавата ще инвестира в икономиката и ще поощрява банките да инвестират, ще привлича чужди инвеститори и ще увеличава социалните разходи. Ще се увеличат разходите, държавни и частни, за образование (за 2008-2011 г – от 4.8% до 5.2% от БВП) и здравеопазване (от 4.4% до 4.8%), 75% от този растеж ще бъде осигурен от бюджета.

Ще се повишат пенсиите: през тази година те достигат 4262 рубли, през 2011 г. – 7377 рубли, заплатите ще нараснат почти двойно. При подобен растеж на разходите е безсмислено да се говори за намаляване на инфлацията, смята главният икономист на „Тройка Диалог” Евгений Гавриленков. Министерството на икономическото развитие вече повиши прогнозата (декември 2008 г. от декември 2007 г.) от 10 до 10.5%.

През второто полугодие ще се промени конюнктурата на световните пазари за храни, тогава ще се забави и инфлацията и в Русия, разчита заместник-министърът на икономическото развитие Андрей Клепач. За 12-те дни на май, съгласно данните на Росстат, потребителските цени са се покачили с 0.5% (от началото на годината – с 6.8%), съгласно прогнозата на Клепач, през май инфлацията ще бъде 1%.

Прогнозата на министерството на икономическото развитие е нереална, заявяват в хор икономистите. На въпрос за мерките за борба с инфлацията Клепач изброява вече приетите от правителството решения: намаляване на вносните и повишаване на експортните мита за храни, създаване на борса за търговия с петролни продукти. Правителството няма да прави резки движения в борбата с инфлацията, за да не навреди на растежа икономическия растеж, а ръководството на страната ще търси отговорност за инфлацията от ЦБ, твърди профилен чиновник.

Министерството на икономическото развитие обещава „да компенсира изпреварващо намаляването на покупателната способност”: на най-бедните държавата ще компенсира увеличаването на цените на жилищно-комуналните услуги (например, електроенергията ще поскъпне за три години 2.1 пъти), на семействата с деца ще бъдат индексирани надбавките.

ЦБ ще може да се бори с инфлацията с помощна на укрепване на курса на рублата или повишаване на лихвените проценти, пише Алексей Моисеев от „Ренесанс Капитал” в обзора „Инфлацията в ОНД”, но тези две мерки само ще привлекат в страната допълнителен спекулативен капитал, който ще затрудни борбата с увеличаването на цените. На ЦБ ще му се наложи да изкупува част от валутата, за да не допусне излишно укрепване на рублата. Отокът на капитал от Русия през първото тримесечие облекчаваше задачата на ЦБ, но сега притокът на капитал се възобнови, достигайки около 20 млрд. долара, съгласно оценката на първия заместник-председател на ЦБ Алексей Улюкаев. За година притокът може да достигне 60 млрд. долара, смята Клепач.

ЦБ повиши лихвите през април, а вчера обяви за промени в политиката на валутни интервенции: изкупуването на валута ще позволи да се направи курсът на рублата по-гъвкав. Това е важна стъпка към политика за плаващ курс на рублата, убеден е Улюкаев: пускайки рублата на свобода ЦБ ще може да таргетира инфлацията. Към по-нататъшно повишаване на лихвите ЦБ ще може да прибягва много внимателно, смята Гавриленков, защото в борбата с увеличаването на цените може да се навреди на банковата система. ЦБ ще се старае и по-нататък да удържа еднодневните лихви по междубанковите кредити около 4-5%, за да се чувстват комфортно банките. В реално изражение подобни лихви се доближават до -10%, т.е. банките фактически получават парите безплатно, резюмира Гавриленков.

БГНЕС, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg