Забавяне и джобове на устойчивост: Накъде върви глобалната икономика

555
Забавяне и джобове на устойчивост: Накъде върви глобалната икономика

© Getty Images

Според Moody's Investors Service световната икономика ще се забави, тъй като инфлацията остава по-силна от очакваното, но може да има и някои "джобове на устойчивост". 
 
"Очакваме забавяне на растежа в глобален мащаб и това ще окаже влияние върху развиващите се пазари в Азия чрез условията на търговия, както и върху достъпа до финансиране в региона", коментира пред CNBC Мари Дирон, управляващ директор за глобалния суверенен и субсуверенен риск в Moody's Investors Service. 
 
Дирон заявява, че забавянето на растежа може да се дължи на три фактора: по-високите лихвени проценти, които продължават да са факт, забавянето на растежа в Китай, както и на напрежението във финансовата система. 
 
Въпреки че централните банки успяха да насочат световната икономика и да "създадат дезинфлационна тенденция" чрез повишаване на лихвените проценти, инфлационните рискове все още са проблем, категорична е тя и добавя: 
 
"Все още съществуват рискове, че инфлацията може да се окаже по-устойчива от очакваното в момента, а това би довело до по-високи рискове за по-дълго време и по-бавен растеж". 
 
Coface: Световната икономика е устойчива, но перспективите са песимистичниТова стана ясно от барометъра за първата половина на 2023 г.


Федералният резерв започна постоянното повишаване на лихвените проценти през март 2022 г., тъй като инфлацията се покачи до най-високата си стойност от 40 години насам. През последната година и половина централната банка на САЩ повиши референтната лихва по федералните фондове до между 5,25% и 5,5%. Миналия петък председателят на Фед Джером Пауъл отново предупреди, че е възможно да се обсъждат допълнителни увеличения, припомня CNBC. 

Вторият риск е стресът във финансовата система, посочва Дирон: 
 
"Видяхме, че банките абсорбират този период на по-високи лихвени проценти, което оказа известно положително въздействие върху маржовете на някои от тях, но също така се нуждаеха от корекция в бизнеса, за да продължат да привличат депозити. Едновременно с това е възможно да има джобове на стрес, които в момента не са се проявили съвсем ясно, но потенциално могат да се материализират по-късно тази година и през следващата." 
 
И накрая, Китай е трети източник на уязвимост. 
 
Moody's не очаква бърз обрат във втората по големина икономика в света и вижда "относително бавен растеж в Китай с последици за целия регион". 
 
"Това е прогноза, която наистина е помрачена от рискове за влошаване. И това може да се отрази на процента на неизпълнение на задълженията." 
 
Цените на суровините засилват страховете за глобална рецесияОт началото на годината индустриалните метали са се понижили с 3,79%, а енергийните суровини като петрол и газ - с 23%


Китай регистрира поредица разочароващи икономически данни, като последните новини от икономика №2 В света също като цяло не оправдаха очакванията. 

Джобове на устойчивост 
 
Въпреки че Moody's очаква предстоящо забавяне на глобалната икономика, може да има някои "джобове на устойчивост", смята Дирон. По думите ѝ рейтинговата агенция вижда сравнително стабилен растеж и благоприятни условия на пазари като Индия и Индонезия. 
 
По-специално Индонезия има потенциал да материализира "огромните си природни ресурси" и да развие секторите надолу по веригата “чрез преработка на минерали по веригата на стойността”. 
 
Страната от Югоизточна Азия има големи природни залежи, включително калай, никел, кобалт и боксит - някои от които са важни суровини за производството на електрически превозни средства. 
Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg