Загубените 40 милиона

895
Загубените 40 милиона

Забавянето на световната икономика може да доведе до още по-мащабна криза в заетостта в страните от „двадесетицата". По оценки на Международната организация по труда (МОТ), недостигът на работни места може да се удвои до края на 2012 година, се казва в доклад на организацията, публикуван на официалния й сайт.

Подобно сериозно увреждане на пазара на труда не успя да нанесе предишната криза, когато дефицитът на работни места в страните от G20 надвиши 20 милиона.

Средната заетост в страните от „двадесетицата" се е увеличила от 2010 г. с 1% и приблизително такъв е и процентът на ръст при икономически активното население. За да се върне обаче заетостта на предкризисните си нива, то тя трябва да нараства с 1.3% годишно през следващите 4 години, се казва в доклада.

Направеният анализ показва, че заетостта реално ще нарасне в края на 2012 г. с едва 0.8%, в резултат на което ще се образува недостиг на 40 млн. работни места в страните от G 20 през следващата година. Ситуацията ще се изостри към 2015 година, предупреждават от МОТ.

Броят на безработните по целия свят в момента са около 200 млн. души, колкото бяха и в пика на кризата.

Ситуацията по страни обаче е коренно различна. Така например, в някои държави (Бразилия, Германия и Индия) се наблюдава активно покачване на нивото на заетост на населението и значително намаляване нивото на безработицата. Във втори страни (Аржентина, Австралия и Русия) е отчетен минимален ръст на заетостта на населението, а в редица други държави се наблюдава високо ниво на безработицата (ЮАР, Испания, Великобритания, САЩ).

„Нуждаем се от инвестиции, за да се откриват предприятия в реалния сектор на икономиката, а създаването на работни места трябва да стане основният сред макроикономическите приоритети", пишат авторите на доклада.

Тук може да видите ситуацията на пазара на труда в България, според анализ на Българската стопанска камара

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg