Запазват границата за ЕП от 20% от общите административни разходи на ЕС

679
Запазват границата за ЕП от 20% от общите административни разходи на ЕС

Докладът на Janusz Lewandowski (ЕНП-ЕД, Полша), който обхваща бюджета за 2009 г. на всички европейски институции, с изключение на Комисията, подчертава, че делът на 20% от общите административни разходи на европейските институции, което Парламентът си е наложил доброволно, може да бъде спазен, въпреки нарасналите законодателни отговорности на Парламента при евентуално бъдещо влизане в сила на Договора от Лисабон.

Депутатите подчертават, че 2009 г. ще бъде особено важна, предвид провеждането на избори за Европейски парламент, което представлява важен аспект на бюджета. Специално значение се отдава на децентрализираните мерки за комуникация, които включват регионалните и местните медии, както и финансирането на три големи информационни проекта, насочени към гражданите - център за посетители, аудиовизуален център и парламентарен телевизионен канал (web-TV), който да предоставя на всички граждани на ЕС лесен достъп до пленарните заседания на Парламента.

Един от основните акценти в Доклада касае изготвянето на професионален устав на асистентите на депутатите. В този смисъл се отправя призив към работната група, създадена в рамките на Бюрото на ЕП, "да представи, заедно с компетентните служби на Комисията, предложения относно устав на сътрудниците на членовете, който незабавно да бъде изпратен на Съвета за приемане по време на френското председателство, така че да може да влезе в сила на същия ден като новия Устав на членовете", тоест след изборите за Европейски парламент през юни 2009 г.

Членовете на ЕП считат, че предлаганият устав би гарантирал равно третиране на асистентите, което освен това ще бъде прозрачно и ще гарантира изпълнението на данъчните и социалните задължения, като например възнагражденията и социалноосигурителните права.

Докладът подчертава, че въпросите, свързани с околната среда, трябва да бъдат основен елемент от политиката на Парламента по отношение на сградния фонд и инфраструктурата. В тази насока се препоръчват подобрения по отношение на енергийната ефективност, включително използването на източници на „зелена” енергия, евентуалното използване на соларни панели, както и разглеждане на възможността за подновяване на автомобилния парк на Парламента с екологични автомобили.

Трябва да се има предвид, че този Доклад дава първите насоки на бюджетната комисия към ЕП за бюджет 2009, като на този етап от процедурата още не са готови прогнозите на другите институции и предложенията на Бюрото на ЕП.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg