Започва ли да намалява населението на Китай?

3777
Започва ли да намалява населението на Китай?

© Unsplash

Комунистическата партия в Китай отдавна е наясно, че населението на страната скоро ще достигне своя пик и ще започне да намалява.

До голяма степен това се дължи на строгите демографски ограничения, които санкционираха семействата с повече от едно дете и бяха отменени чак през 2015 г.

Управляващите в Пекин обаче бяха изненадани от скоростта, с която се случват тези промени. Може да се окаже, че спадът на населението в Китай вече е започнал, пише The Economist.

През ноември миналата година в страната беше проведено седмото поред преброяване на населението, което се извършва на всеки 10 години. Тогава управляващите заявиха, че резултатите ще бъдат обявени в началото на април, но този срок вече изтече, а данните все още не са налични.


Междувременно се появиха слухове, че публикуването на статистиката се бави умишлено, тъй като данните са обезпокоителни и властите търсят по-подходящ момент да ги съобщят на обществото.

Според анонимни източници, цитирани от Financil Times, населението на Китай се е понижило под 1.4 милиарда души. То все още е по-високо от регистрираните през 2010 г. 1.34 милиардда, но е намаляло спрямо предходната година. Все още не е ясно дали тези данни ще се потвърдят официално, но ако това се случи, управляващите вероятно ще бъдат изправени пред много важни въпроси.  

Но още преди преброяването беше ясно, че Поднебесната империя има демографски проблем. През 2015 г. страната облекчи ограниченията в политиката си за семейно планиране и разреши на повечето китайци да отглеждат и второ дете. В резултат на това раждаемостта отбеляза краткотрайно повишение, но след това отново започна да се понижава.

През 2019 г. броят на новородените беше най-ниският от 1961 г. насам, когато политиката на "Големия скок" на Мао Дзедун става причина за масов глад и рязко увеличаване на смъртността в страната. По онова време населението на Китай е двойно по-малко, отколкото в момента.

Актуалната статистика за раждаемостта в отделните провинции, която се събира отделно от националното преброяване, подсказва, че тенденцията на спад продължава и през 2020 г.

За първите девет месеца на 2020 г. в Гуянг - столицата на провинция Гуйджоу, е отчетен спад в раждаемостта от 32% на годишна база. В Уейфанг, провинция Шандонг, понижението е с близо 26 на сто. Подобна е ситуацията в много градове в страната и то още отпреди избухването на пандемията от COVID-19, което означава, че тя може да окаже отражение, но едва ли ще е водещ фактор за формирането на демографските процеси.

Освен това има индикации, че общият коефициент на раждаемост (средният брой деца, които една жена се очаква да има) се понижава с по-бързи темпове от очакваното. Властите прогнозираха, че той се движи около 1.8 в следващите години, но някои изследователи (включително и експертите на Световната банка) смятат, че той е по-скоро в диапазона 1.6-1.7. А в доклад на Китайската централна банка, публикуван през март, се посочва, че този показател едва ли е ще е по-висок от 1.5.

Това със сигурност не са добри новини за управляващата комунистическа партия. Броят на китайците в работоспособна възраст намалява от 2011 г. насам. Междувременно, делът на населението над 60-годишна възраст нараства от 10.4% през 2000 г. до 17.9% през 2018 г. Според актуалните прогнози до 2050 г. една трета от китайците ще са над 60-годишни.

Тежестта на тяхната финансова подкрепа ще падне основно върху младите, освен ако не бъде проведена пенсионна реформа и хората не започнат да работят до по-късна възраст. Китайската академия на социалните науки наскоро публикува доклад, в който предупреждава, че пенсионната система може да изпадне в колапс още през 2035 г.  

България през 2020 г.: 4% по-ниска раждаемост и 15.4% по-висока смъртностУ нас продължава процесът на намаляване и застаряване на населението

Вторият демографски проблем е свързан със дисбаланса между броя на мъжете на жените. От 80-те години насам ограниченията в семейното планиране и ултразвуковата технология, позноляваща определяне на пола на бебето още преди раждането му, комбинирани с културните традиции на китайците, които предпочитат да имат мъжки рожби, води до ръст в броя на абортите на момичета.

През 2019 г. в Китай броят на мъжете е с 30 милиона по-висок от този на жените. А разликата при по-младите, на които все още им предстои брак, продължава да се увеличава. Правителството се тревожи, че може да се стигне до ситуация, в която много млади мъже няма да могат да си намерят партньорки, което би довело до сериозни социални сътресения.

Ниската раждаемост може да принуди управляващите да се откажат изцяло от ограниченията върху семейното планиране. В момента все още се налагат финансови санкции на семействата, които имат повече от две деца, но в различните провинции тези мерки се прилагат с различна строгост.

В североизточните райони, например, раждаемостта е два пъти по-ниска от средната за страната. През февруари Националната здравна комисия в Китай заяви, че провинциите в тези региони могат да станат първите, в които семействата ще определят напълно самостоятелно колко деца искат да имат.

Но много експерти са на мнение, че дори ограниченията да отпаднат изцяло, демографските проблеми едва ли ще намерят решение. Просто защото младите хора предпочитат да се местят в региони, които предлагат по-добра професионална реализация и по-високо качество на живот. 

Много от младите китайци вече са свикнали с нагласата за по-малко семейство и не желаят да отглеждат повече от едно дете. Високите цени на имотите, здравеопазването и образованието възпрепястват допълнително увеличаването на раждаемостта.

Освен това представителите на по-младото поколение предпочитат да отлагат брака за по-късна възраст. Броят на бракосъчетанията в страната през 2020 г. се понижава с 12%, до малко над 8 милиона - най-ниският от 2003 г. насам и доста под пика от 13.5 милиона, достигнат през 2013 г.

През 2005 г. почти половината от младоженците са били на възраст между 20 и 24 години. През 2019 г. техният дял е около една пета от всички.

Законът в Китай не позволява на неомъжените жени да се подлагат на инвитро процедури или да замразяват яйцеклетките си. А и в китайската традиция не се гледа с добро око на извънбрачното отглеждане на деца.

Тази година бяха въведени и промени в закона за разводите в Поднебесната империя. Те изискват от съпрузите да изчакат 30 дни, преди да подпишат официално своята раздяла, като идеята е, че в този период може и да "размислят". Според някои наблюдатели негативните демографски тенденции са една от основните причини за въвеждането на тази промяна.

Властите планират въвеждане на серия от финансови стимули, които да насърчат родителите да отглеждат по две или повече деца. Но историческите данни от останалите държави, въвели подобни мерки (по света те са около 50), показват, че те не се увенчават с кой знае какъв успех.

Демографията - поредната разделителна линия в Европейския съюз В цяла Европа се наблюдава една и съща тенденция - хората живеят по-дълго, но имат по-малко деца

Един от най-ефективните инструменти за насърчаване на раждаемостта е осигуряването на достъпни детски ясли и градини. Но това изисква доста повече инвестиции и планиране, в сравнение с "бейби бонусите", които се отпускат в някои китайски провинции.

А в дългосрочен план демографските проблеми ще доведат и до икономически последствия, смятат експертите, цитирани от The Economist. Те ще доведат до свиване както на потребителския, така и на трудовия пазар. Китай едва ли някога ще прибегне до политика на масова имиграция и привличане на кадри от други държави, по примера на Съединените щати, което означава, че тя постепенно ще губи своята конкурентоспособност.

Намаляващата раждаемост изважда на преден план и друг проблем. В следващия петгодишен икономически план, публикуван през октомври, се предвижда постепенно увеличаване на пенсионната възраст. За градските райони в момента тя е 60 години за мъжете и между 50 и 55 години за жените, в зависимост от тяхната професия. Това е доста под нивата в повечето развити държави, където средната пенсионна възраст се движи около 64 години.

Решението за нейното увеличаване обаче може да се окаже доста непопулярно в Китай. А удължаването на тудовия живот може да окаже допълнителен негативен ефект върху раждаемостта. Това се дължи на факта, че много семейства разчитат именно на бабите и дядовците при отглеждането на децата си.

Според The Economist за властите в Пекин по отношение на демографската политика оттук нататък няма да има лесни решения.  

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg