Започва обсъждането на проект за усилен икономически съюз

489
Започва обсъждането на проект за усилен икономически съюз

Днес (20 декември) в рамките на работната група на Еврогрупата в разширен формат започва обсъждането на проекта за международно споразумение за усилен икономически съюз.

С проекта се предлага държавите-членки на ЕС да засилят бюджетната си дисциплина и координацията в управлението на икономическата си политика. В проектодокумента се предлага пакет от правила, без да се засягат задълженията на държавите-членки, които произтичат от правото на ЕС.

Предложените правила предвиждат годишният структурен дефицит по консолидираните бюджети на страните-членки да не надхвърля специфичен за отделните държави таван, който гарантира безопасно ниво по отношение на 3-процентната референтна стойност, свързана с процедурата при прекомерен дефицит.

Предвижда се предложените разпоредби да бъдат въведени в националните законодателства на конституционно или сходно ниво.

Всяка договаряща се страна, която счита, че друга не е изпълнила правилата за бюджетна дисциплина, ще може да сезира Съда на Европейския съюз. Решението на Съда е задължително за страните по процедурата, които предприемат необходимите мерки за изпълнение на решението в срока, определен от съда.

Предвижда се споразумението да бъде ратифицирано от държавите-членки съобразно конституционните изисквания на всяка от тях.

Проектът на документа не се отнася до отношения на държавите-членки на ЕС, включително
България, с международни финансови институции.

Страната ни потвърждава политическия си ангажимент към предложените в споразумението мерки за подобряване на фискалната дисциплина в държавите от Европейския съюз.

Министерството на финансите припомня, че с българския Пакт за финансова стабилност правителството се придържа към така направените предложения.

В Закона за устройството на държавния бюджет вече е въведено ограничение за стойността на бюджетния дефицит от 2% от БВП и лимит на бюджетните разходи до 40% от БВП.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg