Започва обсъждането на проект за усилен икономически съюз

515
Започва обсъждането на проект за усилен икономически съюз

Днес (20 декември) в рамките на работната група на Еврогрупата в разширен формат започва обсъждането на проекта за международно споразумение за усилен икономически съюз.

С проекта се предлага държавите-членки на ЕС да засилят бюджетната си дисциплина и координацията в управлението на икономическата си политика. В проектодокумента се предлага пакет от правила, без да се засягат задълженията на държавите-членки, които произтичат от правото на ЕС.

Предложените правила предвиждат годишният структурен дефицит по консолидираните бюджети на страните-членки да не надхвърля специфичен за отделните държави таван, който гарантира безопасно ниво по отношение на 3-процентната референтна стойност, свързана с процедурата при прекомерен дефицит.

Предвижда се предложените разпоредби да бъдат въведени в националните законодателства на конституционно или сходно ниво.

Всяка договаряща се страна, която счита, че друга не е изпълнила правилата за бюджетна дисциплина, ще може да сезира Съда на Европейския съюз. Решението на Съда е задължително за страните по процедурата, които предприемат необходимите мерки за изпълнение на решението в срока, определен от съда.

Предвижда се споразумението да бъде ратифицирано от държавите-членки съобразно конституционните изисквания на всяка от тях.

Проектът на документа не се отнася до отношения на държавите-членки на ЕС, включително
България, с международни финансови институции.

Страната ни потвърждава политическия си ангажимент към предложените в споразумението мерки за подобряване на фискалната дисциплина в държавите от Европейския съюз.

Министерството на финансите припомня, че с българския Пакт за финансова стабилност правителството се придържа към така направените предложения.

В Закона за устройството на държавния бюджет вече е въведено ограничение за стойността на бюджетния дефицит от 2% от БВП и лимит на бюджетните разходи до 40% от БВП.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...