Започва редовната априлска сесия на ЕП в Страсбург

362
Започва редовната априлска сесия на ЕП в Страсбург

В Страсбург днес започва редовната априлска сесия на Европейския парламент, която ще продължи до четвъртък, съобщава БТА.

Една от важните точки, които ще обсъдят евродепутатите е за освобождаване от отговорност по изпълнението на бюджета на Европейския съюз за 2006 г. В доклада по темата се предлага да се гласува освобождаване от финансова отговорност на Европейската комисия и други институции и агенции в съюза, като същевременно се препоръчва да бъде създадена обща работна група между Европейския парламент и комисията, която да наблюдава управлението на структурните фондове на Европейския съюз.

Ще има също гласуване по доклад за донорството и трансплантацията на органи в Европейския съюз. Намаляването на недостига на органи и донори е основно предизвикателство пред страните в съюза, когато става дума за трансплантации, се отбелязва в доклада. В него се предлага широк спектър от мерки за справяне с този проблем, като създаване на европейска донорска карта, насърчаване на изследванията в областта на биотехнологиите, а също и водене на борба срещу трафика на органи. Парламентът ще дискутира и темата "Гражданското общество и политиката на Европейския съюз по отношение на наркотиците".

В доклада, който ще се обсъжда, се подчертава много важната роля на гражданското общество при формулирането, прилагането, оценката и контрола на политиките в тази област. В него се изтъква също необходимостта да се отделя по-голямо внимание на проблеми с жени, употребяващите наркотици.

На 23 април, сряда, представители на Съвета на Европейския съюз и на Европейската комисия ще направят декларация пред европейските депутати за преговорите между Европейския съюз и САЩ за пълно либерализиране на визовия режим. Същия ден трябва да бъде гласуван и протокол към Споразумението за стабилизиране и асоцииране между Европейския съюз и Бивша югославска република Македония, за да се вземе предвид присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз. С това двете най-нови страни членки на съюза ще станат част по същото споразумение.

Освен това Европейският парламент трябва да гласува поредния доклад за напредъка на Македония по пътя към членство в Европейския съюз. Тази тема вече бе обсъдена преди редовната парламентарна сесия в Страсбург.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg