Започват преговорите за помощта на Кипър

735
Започват преговорите за помощта на Кипър

Кипър ще поеме ротационно председателство на Европейския съюз на 5 юли. Кипърското председателство съвпада с извънредно сложен период за Европа, която преживява дълбока финансова криза и на карта е поставено благосъстоянието не само на страните от зоната на еврото, на и на целия ЕС. Жертва на кризата стана и самият Кипър, който преди по-малко от седмица бе принуден да се обърне за спешна помощ към партньорите си от еврозоната и Международния валутен фонд.За пръв път в историята на ЕС негов председател ще е страна, която не е в състояние сама да реши финансовите си проблеми, съобщава и БГНЕС.

Днес в Кипър се очаква да пристигне европейската "тройка" - представители на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, съобщи БНР. Тя ще започне консултации с правителството за размера на европейската спасителна помощ, която ще бъде предоставена, както и за икономическата програма, която Кипър трябва да изпълни.

Кипър отправи официално искане към европейските институции за помощ от Европейския фонд за финансова стабилност преди седмица.

От предстоящите разговори ще се определи и точният размер на спасителнотофинансиране. По неофициална информация се очаква помощта за страната да достигне 10 млрд. евро, което представлява 55% от брутния й вътрешен продукт. Правителството неколкократно заяви, че европейската финансова помощ е необходима само за рекапитализация на банките, които пострадаха при орязването на гръцкия дълг, а не за икономиката като цяло.

Очаква се обаче Брюксел да предложи пълен меморандум, който ще се опира на изисквания за преструктуриране на банковия сектор, фискална консолидация и структурни мерки в икономиката. Правителството декларира, че по време на преговорите ще осигури най-добрите възможни условия в полза на икономиката на страната.

Най-силното конкурентно предимство на Кипър – ниският корпоративен данък, чиято ставка сега е 10%, и въпросът за неговото увеличаване, няма да бъде предмет на преговорите с "тройката", заяви финансовият министър Васос Сиарлис. Един от първите въпроси, които ще бъдат поставени на масата на преговорите, ще бъде исканата от Европейската комисия промяна в системата за автоматично инфлационно индексиране на доходите.

Също за пръв път ЕС ще оглави толкова малка държава с население, което една надхвърля 800 000 души, а нейният БВП е само 0.2% от общата икономика на еврозоната.

И още една особеност на кипърското председателство: начело на ЕС застава държава разделена по национален признак. В северната част на острова се намира признатата единствено от Турция Севернокипърска турска република, населена предимно с турци. Според протокола за приемането през 2004 г. на Кипър в Евросъюза е посочено, че правната система на ЕС не обхваща районите, които не се намират под ефективния контрол на правителството, т.е. изключва северната част на острова. През 2008 г. Кипър влезе в еврозоната.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg