Защо 6000 души работят в ядрена централа, която не продава ток?

10984
Защо 6000 души работят в ядрена централа, която не продава ток?

Над 6000 души работят в най-голямата ядрена централа в света, въпреки че тя не е продала нито един киловат електрическа енергия за повече от четири години, пише Bloomberg.

Всеки ден централата Кашивазаки-Карива на компанията Tokyo Electric Power се оживява от хиляди служители и харчи милиарди долари, докато очаква зелена светлина, за да започне отново търговската си дейност.

Въпреки че в момента в Япония работят само три от 42-та ядрени реактора в страната, служителите на Кашивазаки-Карива се надяват, че ангажиментът на правителството към ядрената енергия ще надделее над безпокойството на обществото и на местните власти, според които не е направено достатъчно, за да се гарантира безопасността след аварията в Чернобил.


„Въпреки че оперативните разходи на неработещите реактори остават високи, ядрената централа предпочита да ги поддържа отворени, докато има някакъв шанс да бъдат рестартирани“, казва Джеймс Тавернър, анализатор от компанията IHS Markit Ltd. „Ядрените централи вече вложиха значителни средства в централите, за да отговарят на новите стандарти за безопасност, а разходите за изваждане от употреба са значителни“, допълва той.

Деветте най-големи регионални ядрени централи са похарчили над 1.5 трилиона йени (14.6 млрд. долара) за ядрените си централи в годината до март, сочат данни на Bloomberg, получени въз основа на последните доклади за печалбите.

В този период тези централи са произвели едва 1.1% от електрическата енергия в страната.

Разходите, свързани с ядрена енергия, са съставлявали 9% от всички оперативни разходи в ядрените централи през изминалата фискална година, сочат изчисленията. Това включва служители и поддръжка, както и ядрени отпадъци и принос към системата за компенсиране на ядрените щети в страната.

Най-невероятните изоставени места в ЕвропаВ Европа има много скрити от туристите изгубени съкровища, които разказват миналото и настоящето на континент

Бремето на плащането за ядрени реактори, които произвеждат малко електрическа енергия, беше смекчено от спада на цените в последните години на въглищата, природния газ и петрола, които се използват и са гориво за производство на енергия.

Ядрената централа Кашивазаки-Карива, която е най-голямата в света с производствен капацитет от около 8.2 гигавата, има седем реактора, разположени на площ от над 1000 акра, на 217 км северозападно от Токио, в префектурата Ниигата. Служители, облечени в работни комбинезони, пристигат всеки ден в контролната зала на реактора и се готвят за възобновяването на работата на завода според новите правила за бепозапност, наложени след бедствието във Фукушима.

Около три четвърти от служителите на Tepco и заетите на трудов договор в завода са от префектурата, в която се намира ядрената централа, което я превръща в един от най-големите двигатели на икономиката в района.
В японската ядрена индустрия са заети над 80 000 инженери, строителни работници и оператори, сочат данни на министерството на икономиката, търговията и индустрията, публикувани миналата година.

Рестартирането на Кашивазаки-Карива не е сигурно. Ядрената централа беше принудена да затвори врати за 21 месеца след земетресение през юли 2007 г. Въпреки че някои реактори възобновиха работа, всички бяха затворени отново след инцидента във Фукушима през март 2011 г. за проверки на безопасността.

Японското общество се отнася скептично към ядрените централи. 53 на сто от японците се противопоставят на рестартирането на ядрените реактори, а 30% го подкрепят, показва национално допитване, проведено по-рано тази година от в. „Маиничи“.

Ако ядрената централа Кашивазаки-Карива преодолее регураторните, правни и политически препятствия и възобнови работа, Tepco планира да запази броя на служителите на сегашното ниво. „В момента сме съсредоточени върху проверката на централата от регулаторните органи в страната. Въпреки че централата не работи, има много неща, които трябва да свършим“, казва представителят на Кашивазаки-Карива Чикаши Шитара.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg