Защо четвъртата най-многолюдна страна в света мести столицата си?

5532
Защо четвъртата най-многолюдна страна в света мести столицата си?

© Джакарта; снимка: Pixabay

Индонезия - четвъртата най-многолюдна страната в света, планира преместване на столицата си от град Джакарта.

Президентът на страната Джоко Уидодо е решил да премести столицата от пренаселения основен остров Ява, посочвайки, че индраструктурата на острова е задръстена до такава степен, че преместването е повече от необходимо.

„В Ява се намира 57% от населението на Индонезия, или над 140 млн. души. Достигнали сме до точка, в която да поддържаме това, независимо дали става дума за околна среда, вода или трафик, в бъдещето вече не е възможно, като поради това реших да се премести извън Ява”, казва президентът пред местна медия, цитирана от Financial Times.


Министърът на финансите на Индонезия Шри Индравати посочва пред CNBC, че това е добър ход, подчертавайки, че икономическите дейности не могат да бъдат съсредоточени повече в Джакарта, като същото важи и за качеството на живот в страната.

По думите ѝ, Индонезия трябва да промени фокуса си от Ява или Джакарта по отношение на икономическо развитие и растеж, което прави хода добър.

„Индонезия е голяма държава, но ние сме съсредоточни предимно в Джакарта и Ява по отношение на развитие”, казва тя.

Джакарта е дом на над 10 млн. души, но около три пъти повече хора живеят в околните градове, допринасяйки за пренатовареността на региона. Столицата е податлива и на наводнения, като се смята, че това се случва поради прекомерното извличане на подпочвените води.

Министърът по планиране на националното развитие Бамбанг Броджонегоро посочва, че годишните икономически загуби в резултат на задръстванията в Джакарта възлизат на 7.04 млрд. долара.

По думите на Шри Индравати новата локация за столица не бива да изисква големи инвестиции в инфраструктура.

„Няма да отидем в тотално изолирано място, където трябва да инвестираме в инфраструктура, мисля, че това е един от критериите. Трябва да имаме локация, която е достатъчно централна... включително средата да е устойчива и да не се забравя, че Индонезия се намира в Тихоокеанския огнен пръстен (висока опасност от земетресения и изригвания на вулкани) – така че действително трябва да намерим локация, която е достатъчно сигурна, но не изисква огромни инвестиции”, казва тя.

В зоната на Тихоокеанския огнен пръстен се наблюдават 90% от земетресенията по света.

Броят на милионерите в тези страни ще скочи в следващите 5 г.Икономическите сили, като САЩ, Китай и Япония, може и да допринасят с най-голям дял от богаташите по света, но когато става въпрос за създаването на нови милионери, възможностите изобилстват на някои изненадващи места

По думите на Уидодо, Индонезия планира да похарчи 33 млрд. долара за преместването. Един от кандидатите за нова столица е град Палангкарая, който се намира в провинция Калимантан Тенга на остров Борнео, съобщава новинарската агенция Antara.

Според Шри Индравати, оценката къде да бъде новата столица трябва да бъде приключена до година, а самото преместване може да продължи десетилетие, ако трябва да се счита опитът на други държави, които са местили столиците си.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg