Защо дните на персийските килими са преброени?

5075
Защо дните на персийските килими са преброени?

© Instagram/Zollanvari

Санкциите, наложени от САЩ върху Иран, хвърлят заплашителна сянка върху една от най-популярните експортни индустрии на страната.

Кой не е чувал за прословутите персийски килими?

Тази индустрия дава работа на стотици хиляди иранци, генерирайки износ за стотици милиони долари. Но решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да изтегли страната си от ядреното споразумение за Иран може сериозно да навреди на бизнеса с персийски килими.

„50% от тъкачите ще трябва да намерят друг начин да изкарват хляба си, независимо дали ще са други ръчни изделия или нещо изцяло различно”, казва Реза Золанвари, чийто баща е основател на компанията за килими Zollanvari, намираща се в град Шираз, предава CNN.

Компанията разчита на около 5 000 тъкачи, за да произвежда класическите персийски килими Gabbehs, които се отличават от събратята си с по-простия дизайн.

„Те чувстват неразбиране, че някой може да възрази на работа, свързана с изкуство и креативност, тъга, разочарование и загуба на увереност. И разбира се, притеснение за тяхното препитание”, казва Золанвари.

Последсвията от щатските санкции ще се разпространят сред иранската икономика, че и по-далеч.

„Иранската килимена икономика е действително важна”, казва Санам Вакил от лондонската организацята Chatham House. „Исторически тя е много силна и заема голям дял сред локалния пазар на труда”, казва той. 

След като през 2016 г. кабинетът на Обама сне санкциите от Иран, износът на килими започна да процъфтява.

В периода март 2017 – януари 2018 г. износът на килими възлиза на 336 млн. долара, по данни на иранския National Carpet Center. Голяма част от изделията са били реализирани на щатския пазар.

Реза Золанвари, чието семейство произвежда килими от шест поколения, има добра идея какво ще се случи, когато санкциите влязат в сила на 6 август тази година, тъй като е виждал това и преди.

Преди 8 години САЩ наложи санкции над Иран, тъй като тогава стана ясно, че страната тайно разработва своя ядрена програма.

Индия няма да се съобрази със санкциите, наложени на Иран от САЩЕдин от най-големите купувачи на ирански петрол няма намерение да се съобрази със санкциите, наложени на страната от САЩ

До 2010 г. Zollanvari са произвеждали по 3 500 квадратни метра килими на година, предназначени за износ за САЩ, като това съставяло около 20% от техния бизнес.

При цена от 521 долара на квадратен метър, бизнесът се радвал на висока рентабилност.

„Продукцията ни тотално намаля, дори в Европа, поради рестрикциите, засягащи банките и парите в брой, правещи изпращането на пари към Иран много трудно”, казва Золанвари.

За да заобиколят санкциите, Zolanvari решават да произвеждат копринени килими в Индия, създавайки своя фирма там през 2012 г. През 2016 г. санкциите биват вдигнати.

„Бяха доста добри времена, започнахме да правим по-големи килими, поканихме американци в Иран, за да видят как се правят килимите. Продажбите ни скочиха до 2 000 квадратни метра.”, казва той. 

В периода януари 2016 – юни 2018 г. бизнесът със САЩ се възстанови, като Zollanvari отново започнаха да продават 20% от продукцията си на американския пазар. След 6 август обаче всичко това ще изчезне. Отново.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...