Защо дрехата на Майка Тереза беше патентована?

6527
Защо дрехата на Майка Тереза беше патентована?

© Wikipedia.org

Близо половин век римо-католическата монахиня Майка Тереза, която работи с бедните в индийския град Калкута, носеше обикновено бяло сари с три сини ленти по ръбовете.

Монахини, работещи за Мисионери на милосърдието -  67-годишния орден, който наброява над 3000 души в света, продължават да носят религиозната униформа, пише ВВС.

В понеделник беше съобщено, че известното сари на нобеловата лауреатка, която почина през 1997 г., е патентовано, за да се предотврати „нечестното“ му използване за търговски цели. Индийското правителство тихомълком признало сарито за интелектуална собственост на Мисионери на милосърдието през септември миналата година, когато Майка Тереза беше обявена за светица от Ватикана. Но орденът решил да не оповестява това публично.

Бисваджит Саркар, адвокат от Калкута, който работи на доброволни начала за ордена, казва, че подал молбата за патент през 2013 г.

„Просто ми хрумна, че синият ръб на сарито трябва да бъде защитен, за да се предотвратят бъдещи злоупотреби за търговски цели. Ако искате да носите или използвате тази разцветка под някаква форма, можете да ни пишете и ако се убедим, че нямате търговски мотиви, ще ви разрешим“, казва Саркар.


Бялото сари със сини ръбове отдавна се идентифицира с Майка Тереза и нейния орден. Историята датира от 1948 г., когато албанската монахиня, с разрешението на Рим, започнала да го носи с малък кръст през рамото си.

Според някои разкази монахинята избрала синия ръб, тъй като той се свързва с чистота. Над три десетилетия саритата се шият от хора, болни от проказа, в дом, управляван от ордена в покрайнините на Калкута.

Монахините казват, че Майка Тереза е наредила преди смъртта си името й „да не се използва за търговски цели“. В изпълнение на желанието й, Саркар помогнал на ордена да патентова името й преди две десетилетия. Но сестрите от ордена продължават да се оплакват, че името на Майка Тереза се използва за търговски печалби.

Училище в Непал се управлява от нейно име, а учителите в него се оплакват, че не получават заплатите си. Свещеник набира средства в Румъния, използвайки името на ордена. Магазини близо до централата на ордена в Калкута казват на клиентите си, че приходите от продадените стоки отиват за благотворителност. Кооперативна банка в Индия била кръстена на името на Майка Тереза.

„Така че решихме да направим нещо по въпроса. По този начин опитваме да кажем на света, че не бива да се злоупотребява с името и репутацията й“, казва Саркар.

Получаването на патент за цвят може да е доста трудна задача. През 2013 г. Nestle спечели съдебна битка срещу конкурента си Cadbury заради опитите на последната да патентова лилавия цвят, известен като Пантон 2865с, върху шоколадите си Dairy Milk.

Освен това не е ясно как патентът върху известното сари със сини ръбове ще бъде приложен на практика. Много сайтове за пазаруване вече продават вариации на „унисекс рокля Майка Тереза“ – сари със сини рабове и блуза с дълъг ръкав.

Защо Мелания Тръмп носи було във Ватикана? Тя обаче пропусна да сложи кърпа на главата си при посещението в Саудитска Арабия

Ходът вероятно ще активизира критиците на Майка Тереза, които я обвиняваха, че величаела бедността, срещала се е с диктатори, управлявала е приюти със символични грижи. „Как човек може да си присвои сарито, което е традиционна индийска дреха“,казва един от критиците, пожелал да остане анонимен.

Дизайнери, като Ананд Бушан, не са съгласни. „Някои дизайни на традиционната индийска кърпа гамча, например, са патентовани. Няма нищо лошо в патентоването на отличителен, култов дизайн, като сарито на Майка Тереза. Това не означава, че някой се опитва да си го присвои“, казва той.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg