Защо хората се чувстват най-нещастни на 47?

11598
Защо хората се чувстват най-нещастни на 47?

© Pixabay

Кризата на средната възраст не е мит.

Негативният ефект от нея се усеща най-силно след навършването на 47-годишна възраст, сочи ново проучване на Дейвид Бланчфлауър, професор по икономика в Dartmouth College.

Професорът публикува два отделни документа съвместно с организацията Национално бюро за икономически проучвания, които изследват нивата на щастие и нещастие в рамките на жизнения цикъл на човек.


След като проучил данни на приблизително 500 хил. души от 132 държави по света, Бланчфлауър открил, че щастието за гражданите на развитите държави удря дъно на 47.2 години. В развиващите се страни този момент настъпва на 48.2-годишна възраст. 

67-годишният професор коментира, че откритията му идват и от неговия личен живот. „Има криза на средната възраст, която най-ниска точка настъпва на около 50 години, което също беше и моята най-ниска точка по отношение на щастието”, казва той.

„Но има доказателства, че за повечето хора нещата започват да се подобряват след това”, добавя ученият, цитиран от CNBC. 

Защо щастието потъва на 47.2 години?

Изследването на Бланчфлауър, което обхваща пол, образование, семейно положение и трудов статус, подкрепя теорията за „крива на щастието”, според която нивото му пада след изтичането на първите десетилетия от живота ни като възрастни хора, за да ударят дъно около 50-ата годишнина. След тази точка нещата започват да се подобряват.

Повечето хора в края на 40-те си години стават част от така нареченото „сандвич поколение”. Това са тези, чиято възраст ги поставя в положение хем да се грижат за възрастните си родители, хем да полагат грижи за собственото си семейство.

„Финансово, те може би помагат за здравната грижа за техните родители, докато в същото време плащат за образованието на децата си”, казва Джони Тейлър, президент и изпълнителен директор на Society for Human Resource Management.

„Стресът се натрупва и влияе на работата”, добавя той.

Работниците в края на 40-те си години също така е вероятно да заемат средни управленски позиции. Преходът от по-обикновени работни места към такива с повече отговорност също може да има негативен принос към нивата на щастие, смята Тес Бриъм, терапевт от Сан Франциско.

Освен това те навярно достигат пика в кариерите си, като до пенсия остават десетилетия.

„Удовлетворението на работното място корелира тясно с цялостното удовлетворение от живота”, обясянва Тейлър. „Хората все по-често признават, че до голяма степен се определят от постиженията в кариерата”, добавя той.

Съжалението и несигурността са сред другите фактори, които подриват щатието, посочва Неда Гоулд, клиниен психолог и директор на програма по темата в Johns Hopkins.

„Поглеждаме назад към опит, за който може и да съжаляваме, след което поглеждаме напред, чудейки се каква ще бъде следващата фаза. Това може да предизвика безпокойство”, казва тя.

Икономическото и политическо състояние също има принос за нивата на щастие. Както пише Бланчфлауър, хората на средна възраст трудно се адаптират към периода на слаб растеж. Подобни период имат сериозен принос към живота им и тяхното усещане за щастие.

Отблъскване от дъното

Добрата новина от проучването на Бланчфлауър е, че нивата на щастие се повишават след достигането на най-ниската точка в средата на живота на хората.

На база предходни проучвания, професорът посочва три потенциални причини за повишаване на щастието.

Само 3% от времето си посвещаваме на приятни нещаВреме е за промяна!

Хората се учат да преосмислят очакванията си, да оценяват успехите си, като наблюдават други, които не се справят добре колкото тях, както освен това разбират, че хората, гледащи по-леко на живота, живеят по-дълго.

Тейлър, Гоулд и Бриъм са съгласни, че да бъдем внимателни и да изразяваме благодарността си може да ни помогне да се почувстваме по-щастливи.

„Става дума за това да се научите да имате по-голямо присъствие в конкретните моменти и да сте благодарни за нещата, които имате“, казва Бриъм. „Може да не успеете да продадете всичко и да купите лодка и да плавате по света, но можете да направите малки промени, за да постигнете повече от живота, който искате.“

В допълнение, Тейлър призовава младите професионалисти да поставят фокус върху спестяването, докато времето все още е на тяхна страна.

Това може да помогне за по-гладки процеси в моменти, в които имате най-много задължения, като грижата за родителите и децата. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg