Защо Китай не понижава лихвите?

1194
Защо Китай не понижава лихвите?

© Pexels.com

Китайската народна банка следва собствена логика, за разлика от останалите централи банки по света, които масово понижават лихвените нива в опит да облекчат предизвикателствата пред икономиката. 

Китайската народна банка (КНБ) функционира в рамките на икономика, която структурно се различава от други водещи региони по света, като Япония или Европейския съюз.

Въпреки това, КНБ се изправя пред същите въпроси, особено кагато става дума за това доколко може да бъде ефективна паричната политика в наши дни.


Засега КНБ заема неутрална позиция.

„Централната банка не иска гражданите да развият очаквания за висока инфлация, поради което не е вероятно да смъкнат лихвените нива бързо“, казва Су Ченси, анализатор в Nanhua Futures, цитиран от CNBC.

По думите му политиката на централната банка е съсредоточена върху реалната икономика. Когато реалната икономика може да осигури финансиране по-лесно спрямо преди или лихвите намаляват, тогава монетарната политика няма повод да даде сигнали за понижаване на лихвените нива, обяснява Су Ченси. 

В началото на тази седмица КНБ обяви, че основната лихва по заемите през октомври остава на същото ниво от предходния месец септември, а именно 4.2% едногодишна лихва и 4.85% за петгодишен период.

Лихвата, позната като LPR и определяна на месечна база, беше представена през август като метод за увеличаване на влиянието на пазарната сила в определянето на лихвените нива, като същевременно понижава разходите за финансиране.

"Оставянето на LPR непроменена през октомври може да рефлектира върху една по-неутрална монетарна политика. В допълнение, има възможност настоящият възходящ тренд при индекса на потребителските цени да се превръща в ограничител за паричната политика“, посочват главният икономист на China International Capital Corp (CICC) Хонг Лианг и анализаторът Ева Йи в доклад по темата.

Проблемът със свинското месо

Разхлабената монетарна политика обикновено води до висока инфлация – нещо, което така или иначе вече се случва в Китай, главно поради скока в цената на свнинското месо.

Китай стана жертва на огромен дефицит на стоката в резултат на епидемия от африканска чума из местните свинеферми през миналата година. Към края на септември цената на свинското месо записва ръст от 69.3% спрямо същия месец на миналата година.

За Дан Уанг, анализатор в The Economist Intelligence Unit, КНБ се нуждае от баланс в опитите да намали лихвените нива в дългосрочен план, без да свие краткосрочните лихви драстично.

Въпреки че скокът в цената на свинското вдигна индекса на потребителските цени до 6-годишен връх, то при останалите стоки, с икзлючение на храната и енергийните продукти, инфлацията е 1.5%, добавя тя.

"Китай няма проблеми с инфлацията. Има проблем със свинското месо“, казва Уанг. „Поддържането на ограничена парична политика е стабилизатор за регионалната икономика и бих признала заслугата за това на китайското правителство“, добавя тя.

Разхлабването на паричната политика може да окаже нежелан ефект, като скок в цените на имотите – нещо, срещу което Китай вече се бори, смята Уанг.

От фискална гледна точка, китайското правителство се опита да намали данъците и да увеличи вложенията в инфраструктура с цел засилване на растежа.

Централната банка се опита да използва ново ниво на лихвите, за да стимулира банките, обикновено държавна собственост, да кредитират малкия бизнес, който е основно частен и допринася до голяма степен за икономическия растеж на Китай.

Кой държи парите в Китай?Китайското богатство продължава да се концентрира в ръцете предимно на технологични предприемачи, като някои бизнесмени от сферите на фармацията и животновъдството също успяват да се наредят сред най-богатите личности в страната


Въпреки всичко това, мерките все още не са дали значителен резултат. Брутният вътрешен продукт на страната за третото тримесечие нарасна с 6%, което е най-ниското повишение от близо три десетилетия насам.

„Като цяло октомврийският непроменен лихвен процент показва, че централната банка все още се намира в период на наблюдение“, казва Чаопинг Жу, пазарен стратег в J.P. Morgan Asset Management.

Китайската народна банка трябва да вземе предвид и геополитическите фактори, когато преценява каква монетарна политика да предприеме. Търговската война със САЩ и натискът над Пекин да понижи стойността на юана са сред основните проблеми на страната. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg