Защо Китай забранява копаенето на криптовалути?

884
Защо Китай забранява копаенето на криптовалути?

През миналата седмица стана ясно, че Китай, където се съсредоточава 70% от копаенето на криптовалути в света, обмисля да забрани тази дейност на територията си.

На 8 април тази година китайската Национална комисия по развитие и реформи (NDRC) публикува списък със сектори, които ще бъдат съответно промотирани, регулирани или напълно елиминирани.

Копаенето на виртуални валути попада в последната група индустрии, като властите посочват, че тези активности страдат от липса на сигурност, прахосват ресурси и нанасят значителни вреди на околната среда, пише Forbes.

Добиването на криптовалути изисква сериозен разход на електрическа енергия, като компаниите, които се занимават с това, обикновено се позиционират в провинции, където токът се произвежда чрез въглища, тъй като там цената е по-достъпна.

Изчисления сочат, че копаенето на криптовалути генерира между 3 и 15 тона въглероден двуокис на година. Китай от дълги години бива критикуван, че не зачита опазването на околната среда, но по всичко личи, че поне при сектора на криптовалутите китайските власти смятат да наложат съответни мерки.

През септември 2017 г. Китай забрани така наречените ICO процедури, или с други думи – първичното предлагане на дигитални активи. Повод за това е липсата на регулация и големите възможности за измами при този вид набиране на инвестиции.

Забраната доведе до изчезването на 88 ICO платформи и 85 ICO проекта. За разлика от тази забрана, която според някои може лесно да се заобиколи, при добива на виртуални валути ситуацията е по-различна, тъй като проектите за копаене лесно могат да бъдат идентифицирани поради високата си енергоемкост.

Причините, поради които Китай иска да забрани копаенето на криптовалути, са лесни за разбиране – това е безпредметно прахосване на енергия. 

Първоначалният интерес към виртуалнитва валути започва да избледнява, като в наши дни пазарът се владее от няколко големи спекуланти, като вместо да предлага алтернатива за пренос на стойност, пазарът по-скоро обслужва доминантните играчи в него.

Китай забранява копаенето на криптовалути Китай е най-големият пазар в света за хардуер, специализиран в добива на виртуални валути


Някои големи финансови институции, които първоначално реагираха с ентусиазъм на криптовалутите, като Bank of America, понастоящем забавят проектите си на база новата технология, демонстрирайки скептицизъм.

Криптовалутите и блокчейн технологията разчитат на изключително скъп консенсусен алгоритъм, като не могат да гарантират своята сигурност, тъй като дори децентрализираните системи са уязвими, стига някой да си постави за цел да ги събори или манипулира.

В настоящия си етап на развитие криптовалутите и блокчейн технологията имат огромен потенциал, но все още са проблемни за употреба.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg