Защо легализацията на марихуаната може да се окаже провал?

3055
Защо легализацията на марихуаната може да се окаже провал?

© Pixabay

Когато беше предложена за първи път, концепцията за легализация на марихуаната в САЩ изглеждаше достатъчно солидна.

Вземете най-популярната неразрешена субстанция в света, създайте регулиран и облагаем пазар и гледайте как всичко негативно около канабиса – от криминалната активност до употребата от непълнолетни, изчезва магически от пейзажа на американското общество.  

По всички сметки, това беше план, който няма как да не проработи. В края на краищата, не става дума за нова идея, тъй като ситуацията наподобява времената, в които алкохолът бива забранен в САЩ. Тогава това води до ескалация на престъпността, демонстрирайки, че дадени проблеми могат да се решат, само ако са легални, така че върху тях да се упражнява контрол.


Така, вместо да измислят топлата вода, привържениците на легалната марихуана последваха добре утъпканата пътека на миналото. Има обаче една малка подробност – ситуацията изобщо не се развива по подобие на историята, засягаща алкохола в САЩ.

Нещо повече – дори може да се каже, че на някои нива настоящата концепция за легална марихуана се проваля, пише Forbes.

Един от основните аргументи на защитниците на легалния канабис е, че това ще елиминира черния пазар. Според тях, регулираният пазар ще направи достъпа до марихуана за децата доста по-труден спрямо ситуацията в миналото, като освен това ще генерира огромни приходи от данъци.

В действителност обаче, нелегалната търговия с марихуана изобщо не е изчезнала. Даже напротив, криминалните организации се радват на лукса да бъдат базирани легално в рамките на САЩ, вместо да управляват разпространението от територията на Мексико, например.

Това се доказва от ситуацията в Калифорния, където търговията и употребата на марихуана за развлечение беше легализирана преди няколко години. В щата черният пазар на марихуана процъфтява, въпреки горепосочените твърдения, че законният канабис ще изтрие криминалните мрежи за разпространение.

При все че прогнозите сочеха, че Калифорния ще прибере данъци върху тревата в размер на 643 млн. долара през първата година, щатът събра едва половината от тази сума. Основната причина за това е, че черният пазар продължава да доминира новосъздадения легален сектор.

Денвър декриминализира халюциногенните гъбиДенвър се превърна в първия американски град, който ще декриминализира веществото псилоцибин - основна психоактивна съставка в така наречените

Високите данъци (на първо място в САЩ) и проблемите с лицензирането изглежда имат отношение към тази бъркотия. Анализ на BDS Analytics и Arcview Market Research предполага, че навярно ще са нужни пет години, за да може легалният пазар да изпревари по продажби нелегалната търговия с марихуана.

А това може да се счита за голям провал.

Освен това, черният пазар в Щатите, в които марихуаната е легализирана, се разраства и към места, където субстанцията все още е забранена.

Властите признават, че легализацията е направила по-трудно пресичането на вноса на марихуана от Щатите, където е разрешена, към регионите, където е незаконна.

Казано с други думи – всички криминални организации се опитват да капитализират от новите регулации за канабиса.

Развитието на черния пазар не пречи на средностатистическия потребител, поради което липсват и някакви сериозни наченки на оплаквания или сигнализаиция.

Това също може да се отбележи като провал.

Привържениците на легализацията имат аргумент и срещу това – причина за проблемите е несъответствието между щатските и федералните закони в САЩ.

Това обаче не може да бъде 100%-овата причина за ситуацията, тъй като, когато говорим за Канада, където канабисът е легален в цялата страна, черният пазар също процъфтява за сметка на регулирания такъв.

Защо икономиката на забраните е обречена да се проваля?Икономистите страдат от проблеми с репутацията. Хората често мислят, че тези експерти безсрамно манипулират статистиката, правят безумни прогнози и не обичат шумното веселие на чашка с приятели.

Според доклад, цитиран от Associated Press, близо 43% от потребителите на марихуана в Канада продължават да купуват трева от нелегални източници. А това е притеснителна новина, при положение че основната причина, поради която премиерът Джъстин Трюдо настоя за легализация, беше именно елиминиране на черния пазар.

И това мирише на сериозен провал.

Много потребители се оплакват, че просто не могат да си позволят да купуват марихуана чрез легалните канали. Поради това някои фирми започнаха да пускат по-евтини продукти, за да обхванат именно тези неплатежоспособни потребители.

Междувременно, индустрията за канабис продължава да раздува мита, че повечето потребители са доволни от ситуацията и не поглеждат към черния пазар.

При все че се твърдеше, че тази нова индустрия ще създаде множество работни места, в последно време редица компании за марихуана предприемат масивни съкращения на служители.

Канадският производител Hexo съкрати 200 служители, докато CannaTrust закри 140 работни места. В САЩ, Eaze обяви, че съкращава 36 позиции, а компанията Weedmaps готви закриване на 100 позиции.

Всичко това говори, че тиражираната марихуана индустрия на стойност милиарди долари все още изобщо не е узряла достатъчно, за да се превърне в истински сектор.

Въпреки това, някои анализатори прогнозират, че пазарът на легална трева ще достигне 66 млрд. долара до 2025 г. Това обаче не означава автоматично, че компаниите в сектора ще станат печеливши в рамките на прогнозия период.

Превръща ли се САЩ в меката на легалната марихуана?Въпреки че темата за легалната марихуана вече е устойчива част от обществения дебат, по света има само две държави, в които употребата на канабис за развлечение е напълно законно

Но може би най-големият провал е свързан с това, че легализацията не води до по-малко арестувани граждани в контекста на притежание на наркотици, поне когато говорим за САЩ.

Вярвате или не, нов доклад на ФБР разкрива, че властите са арестували повече хора за притежание на марихуана през миналата 2018 г. спрямо 2017 и 2016 г.

Така над половин милион души са отишли в затвора за притежание на марихуана в рамките на този период.

На фона на цялата истерия около легализацията, аргументи в подкрепа на тезата, че моделът се проваля, се прокарват много трудно.

А това, което предстои, не изглежда по-розово от настоящето. Кандидатът за президент на САЩ Бърни Сандърс обещава легализация на марихуаната на федерално ниво, ако бъде избран.

Обществото в САЩ приветства подобни намерения. Но това не означава, че гражданите автоматично биха пазарували трева само от легални източници.

Какво се случва, когато държава от Г7 легализира марихуаната?Разкрива се нов пазар на стойност милиарди долари, разбира се

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg