Защо Марк Закърбърг и Джак Дорси харесват блокчейн технологията

1591
Защо Марк Закърбърг и Джак Дорси харесват блокчейн технологията

© Facebook/YouTube

„Оставени на собствените им устройства, компютърните учени биха пресъздали Съветския съюз.”

Този цитат принадлежи на Престън Макафи, икономист работил на сериозни позиции в технологични гиганти като Microsoft, Google и Yahoo.

Думите му прозвучават по време на конференцията SXSW в Остин, Тексас, по повод тенденцията софтуерните инженери да залагат на централизацията, като най-ефективен принцип за всяка компютърна система.


Макафи смята, че децентрализираните мрежи, като тези базирани на блокчейн моделите, често могат да предложат по-позитивни неща на обществото за сметка на сравнителната неефективност в архитектурата им за контрол и команди. 

Цветущите думи на експерта звучат точно в десятката, когато се има предвид настоящите реалности в интернет.

За първи път след ерата на дот-ком балона, платформите, които доминират дигиталното ни ежедневие, се изправиха пред ограниченията, които предлагат техните централизирани модели, пише CoinDesk в анализ по темата. 

Темата придоби още по-голяма публичност на фона на недоволството по света от моделите на големите компании за събиране на потребителска информация с цел таргетирането на рекламни внушения и моделиране на поведнието на аудиторията. Както политическият натиск, така и потребителското недоволство, накараха големите интернет играчи да преосмислят модела на компаниите си.

Навярно интернет е изправен пред събитие приличащо на падането на Берлинската стена.

Facebook готви радикални промени, засягащи всички потребителиПланът за рязък завой в политиката на Facebook бе съобщен от основателя и изпълнителен директор на компанията Марк Закърбърг

Това е основната причина поради,която принципите на блокчейн технологията и вируалните валути се приемат толкова добре от бизнесите и интернет компаниите, ако разбира се това не е просто PR ход от тяхна страна.

Приветстване на децентрализирани модели

Конкретно Facebook отделя сериозно винмание на тази тема.

Наскоро изпълнителният директор Марк Закърбърг публикува съобщение, че социалната мрежа ще промени модела си и ще заложи на поверителността чрез криптиране на съобщения и активност на потребителите на Facebook, Instagram и WhatsApp. 

В отделна публикация на интервю с професора от Харвард Джонатан Зитрейн, Закърбърг спекулира, че е възможно Facebook да използва блокчейн модел за децентрализирано логване в социалната мрежа без сървъри да удостоверяват процеса.

На фона на всичко това, New York Times съобщи, че социалната мрежа разработва своя собствена криптовалута, която ще може да се търгува между потребителите и на онлайн борси за виртуални валути.

Междувременно, изпълнителният директор на Twitter Джак Дорси е огромен привърженик на криптовалутите. Той твърди, че биткойн ще се превърне в естествената валута на интернет, има инвестиция в Lightning Labs, които разработват платежни биткойн канали, като наскоро посочи, че неговата платежна компания Square, ще назначи крипто инженери на които най-вероятно ще плаща в биткойни. Не на последно място, самата компания Square предлага търговия с биткойн.

Square на Джак Дорси с 166 млн. долара приходи от биткойнSquare, компанията за мобилни разплащания на основателя на Twitter Джак Дорси, отчете приходи в размер на 166 млн. долара от продажба на биткойн през миналата 2018 година.

Всички тези намерения обаче няма как да не бъдат посрещнати с голяма доза скептицизъм, тъй като технологичните милиардери са натрупали състоянието си именно чрез централизирано събиране на потребителски данни – модел, от които изглежда малко странно да се откажат точно сега.

Facebook например бива критикувана, че въпреки заявките, едва ли ще се откаже от бизнес модела си. Според мнзина от тях, думите на Закърбърг са чисто и просто PR.

Напускането на Facebook от редица ръководители в последно време, включително тези отговорни за централизираното събриане на данни, може да се приеме и като сигнал, че всъщност Закърбърг говори сериозно за блокчейн технологиите.

Вятърът на промяната

Едно нещо е ясно – има голям натиск за промяна на статуквото.

Точно както гражданите протестират срещу политиците, които действат в лична угода, така и потребителите на социалните мрежи въстанаха срещу ръководителите на интернет компаниите. Това е ясен сигнал, че потребителите не искат да възприемат събирането на личните им данни и моделирането на поведението им за нещо нормално. Очевидно, без потребители социалните мрежи няма как да съществуват.

Поради това, сега тези компании се опитват да предложат алтернативни модели, за да не бъдат вече потребителите продукт, а реални клиенти.

Така подобно на демокрацията, изглежда, че плаформи като Twitter и Faebook ще се опитат да създадат усещане, че дават властта в ръцете на самите потребители. Това може да стане чрез Peer-2-peer взаимовръзки между аудиторията, което освен всичко друго, ще създаде допълнителна стойност, нови пазари и прочее.

Facebook пуска криптовалута през първата половина на тази годинаСоциалната мрежа Facebook води преговори с борси за евентуално листване на собствена криптовалута.

Така или иначе, вятърът на промяната идва за централизирания интернет.

Дали някои то тези платформи ще последват съдбата на бившето величие MySpace засега не е ясно. Но по-важното е да помислим, какво би се появило на тяхно място, ако в бъдеще социалните мрежи на днешния ден се провалят.

Навярно разработчиците на децентрализирани решения имат отговори на тези въпроси. Какви модели на управление могат действително да позволят на потребителите да се ползват от истинска автономност, след когато новите сили на централизацията се слеят със стойността на новата парадигма?

Не забравяйте, че Съветския съюз се разпадна, но това, което дойде след него трудно може да се нарече утопия.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

W w W . еКiРi365. сОм
# 0
18:03 | 28 March 2019
W w W . еКiРi365. сОм --- Футболна Екипировка 2018/19 --- БАРСА - РЕАЛ - МИЛАН - ИНТЕР - АРСЕНАЛ - ЧЕЛСИ и много други .
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg