Защо никой вече не се смее на шегите на Марк Закърбърг?

9779
Защо никой вече не се смее на шегите на Марк Закърбърг?

© Марк Закърбърг

Няма друг представител на Силициевата долина, който да е съсредоточил в себе си толкова много власт над технологичен гигант.

Марк Закърбърг е съосновател, изпълнителен директор, председател на Борда на директорите и мажоритарен акционер във Facebook - най-популярната социална мрежа в света.

Дълги години малцина виждаха проблем в това, но сега ситуацията започна да се променя бързо, пише BBC.


„Знам, че понастоящем нямаме най-добрата репутация относно поверителността, меко казано”, заяви Закърбърг от сцената по време на годишна конференция в Сан Хосе, проведена през миналата седмица.   

Той се усмихна неловко, но аудиторията остана безмълвна – никой не се засмя на шеговитото признание на милиардера. В наши дни всички имат поводи да са притеснени и разстроени от репутацията на Facebook – потребители, политици, регулатори и инвеститори.

Поради това все по-често се чуват гласове, призоваващи Закърбърг да се замисли дали е способен ефективно да съвместява всички тези позиции в компанията.

С наближаващите президентски избори в САЩ, желанията на обществото за налагане на контрол над технологичните компании от Силициевата долина провокира кандидатите за поста да използват в реториката си името на основателя на Facebook, посочвайки, че той трябва да се откаже от част от влиянието си в социалната мрежа – независимо дали иска или не.

Рекордна глоба

Facebook и щатската Федерална търговска комисия (FTC) водят преговори, скрити от очите на обществеността.

Според редица публикации, регулаторът готви рекордна глоба за социалната мрежа, докато Facebook, от своя страна, посочи пред инвеститорите, че заделя най-малко 3 млрд. долара, за да може да плати наказанието си.

Въпросът е: какво друго могат да поискат регулаторите?

„Мисля, че Facebook постоянно и агресивно нарушава поверителността на потребителите”, казва Ашкан Солтани, бивш главен технолог в FTC. Според него, Facebook вижда това като необходим риск, който може да си позволи, с цел изграждане на своя бизнес с бързи темпове.

Facebook на 15 години, или как социалната мрежа превзе светаКак Facebook се превърна от студентски проект в навярно най-влиятелната компания на нашето време?

Той дава пример с това да си паркирал непозволено, но да не се вълнуваш от глобите, тъй като ще изкараш повече пари от пакета, който доставяш. „Мисля, че компанията е приоритизирала растежа на всяка цена”, добавя той.

В резултат на това преобладаващо чувство, регулаторът е поставен под натиск да наложи наказание, което да бъде нещо повече от финансово перване през ръцете.

Дори глоба от порядъка на 5 млрд. долара, колкото смятат от Facebook, че може да бъде, не е голям удар за компанията – сумата се равнява на 1/3 от печалбата за първите три месеца на тази година.

Според публикации в Washington Post и Politico, ключовият елемент от разпореждането на FTC ще бъде свързан с налагане на допълнителен надзор.

От Politico посочват, че FTC обмисля да принуди Facebook да назначат одобрено от властите лице, което да се занимава с поверителността, както и да изискат издигане на ръководителите, имащи отношение към неприкосновеността на личния живот, до най-високите нива в компанията.

Facebook: Драги потребители, продуктът сте виеКогато използвате продукт, за който не плащате, то най-вероятно истинският продукт сте вие

Освен това, според публикацията, Закърбърг ще бъде държан лично отговорен за въвеждането на изискваните промени. Смята се, че този ход ще принуди милиардера да се съобрази с решенията, тъй като при друг развой на събитията ще носи пряка отговорност.

Въстанието на инвеститорите

Инвеститорите също надигат гласове в посока лидерството на Марк Закърбърг. Въпреки„ че акциите на компанията поскъпват след големия срив, който изживяха в резултат на скандалите с Cambridge Analytica, инвеститори призовават Закърбърг да преосмисли дали съвместяването на позициите изпълнителен директор и председател на Борда на директорите не му идва в повече, особено когато говорим за компания в криза.

Група инвеститори призовава за смяна на Закърбърг с независим председател на директорите, посочвайки настоящите проблеми на компанията като мотиви за промяна.

Така или иначе, това не може да се случи след гласуване, тъй като Закърбърг държи лично контрола над мнозинството гласове.

Въпреки това подобно предложение може да послужи като храна за размисъл на шефа на Facebooк относно неговите роли в компанията, казва Йонас Крон от Trillium Asset Management, които са част от инвеститорите, призоваващи за промяна.

„Мисля, че той трябва сериозно да обмисли оттегляне”, казва Крон.

Facebook готви радикални промени, засягащи всички потребителиПланът за рязък завой в политиката на Facebook бе съобщен от основателя и изпълнителен директор на компанията Марк Закърбърг

„Той има примери, като Лари Пейдж в Alphabet и Бил Гейтс в Microsoft, какво е за един основател да не бъде председател на Борда на директорите. Осъзнавам, че това може да не е лесна стъпка, но е важна стъпка, която може да бъде в негова полза, в полза на акционерите, на служителите...и за потребителите и общностите по света, които използват Facebook всеки ден”, казва той.

Facebook отказва да коментира тази информация.

През 2015 г. Марк Закърбърг стана баща за първи път, като по това време обяви намерения плавно да се оттегли от ежедневното управление на Facebook.

С оглед на ситуацията в наши дни, плановете му могат да станат реалност доста по-скоро, отколкото е предполагал.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg