Защо търсенето на въглища в Европа не намалява?

1651
Защо търсенето на въглища в Европа не намалява?

© Pixabay

Ако някой е мислел, че нарастващите цени на вредните емисии от изкопаеми горива в Европа ще се отразят на търсенето на въглища, трябва да помисли отново.

Най-високите цени на въглеродните квоти от десетилетие оскъпиха и природния газ, което обезсърчи електроцентралите да преминават от въглища на газ. В резултат на това търсенето на най-мръсното изкопаемо гориво остава голямо на континента, който полага сериозни усилия, за да изчисти икономиката си.

В резултат на това вчера цените на въглищата достигнаха най-високите си нива от пет години.

Цената на газовите фючърси трябва да падне с повече от 20%, преди използващите въглища електроцентрали да станат икономически неизгодни, въз основа на настоящите пазарни цени на горивата и електричеството, смята Георги Славов от Marex Spectron.


“Това е малко вероятно” поне през ноември, смята Славов. “Няма правдоподобни сценарии, които да подкрепят отказа от въглища заради цените.”

Цената на фючърсните контракти със срок на доставка в следващите 12 месеца в Европа се очаква да премине 100 долара за тон за първи път от пет години, повишавайки цените на електричеството на континента. Цената вече надхвърли това ниво за по-близкосрочните контракти.

Търсенето на въглища в Китай и Индия привлича товари, които иначе биха се озовали в електроцентралите в Европа от Нидерландия до Германия. Хидерландският контракт със срок на доставка 12 месеца се възстанови от пониженията по-рано през годината и поскъпва с близо 13%, заедно с цената на природния газ и петрола, пише Bloomberg.

Електроцентралите на природен газ, китайските вносители на втечнен газ и газохранилищата в Европа се конкурират за едни и същи доставки, което подхранва ръста в цените на по-чистото гориво.

На пазара просто няма много излишен газ, който да позволи преминаването от въглища към синьото гориво заради скока в цената въглеродните кредити.

Китайският внос на въглища достигна 29 млн. тона през юли, което е най-високото ниво от 2014 г., докато производството на електричество в страната нарасна до рекордните 640.02 млрд. киловатчаса.

Световният внос на въглища се очаква да достигне рекорд от 1.01 млрд. тона тази година, надхяърляйки нивото от 2013 г., което бе малко под 1 млрд. тона, според Гийом Пере, основател на Perret Associates Ltd.

“Пазарът на въглища в момента изпитва структурен недостиг” на инвестиции, в това число в мини и логистика, казва Пере.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg