Защо температурите в Европа скочиха?

3924
Защо температурите в Европа скочиха?

© Pixabay

През редица страни в Европа в момента преминава гореща вълна с рекордно високи температури, а властите отправиха предупреждения към хората да се охлаждат, тъй като температурите на континента се очаква да се повишат още.

Горещата вълна вече предизвика наводнения и горски пожари, остави самолети на земята, изкриви железопътни линии и доведе до затваряния на училища и предупреждения относно качеството на въздуха.

Франция пусна временни фонтани в застроените райони и позволява на обществените басейни да работят до късно вечерта. В Германия хората пълнят термофори, поставят ги във фризера, а след това ги вземат със себе си в леглото.


Покачването на живака води със себе си и потенциално смъртносни последици, заявяват експерти пред BBC.

Защо това се случва сега?

Горещите вълни в Северна Европа се появяват, когато високото атмосферно налягане изтегля горещия въздух от Северна Африка, Португалия и Испания, което повишава температурите и увеличава влажността. В този случай изключително горещият въздух идва от пустинята Сахара.

Според Тимъти Хюсън, който оглавява метеорологичен екип в Европейския център за средносрочни метеорологични прогнози (ECMWF), ясното небе означава, че силното слънце през юни повишава допълнително температурите. Според него заради сухата почва има по-малко изпарения, които обикновено охлаждат земята.

Горещите вълни не са нещо необичайно, но според метеорологични експерти те се засилват от повишението на температурите в световен мащаб и вероятно ще зачестят, което е един от по-лесно прогнозируемите ефекти от глобалното затопляне.

Климатологът от британската метеорологична служба Греъм Мадж казва, че измененията на времето са нещо естестввено, но температурите по света са с около 1 градус по-високо, отколкото преди индустриализацията, и в резултат на това екстремните метеорологични условия са по-вероятни.

Най-високата температура от 48 градуса по Целзий е измерена в Атина през юли 1977 г. 20-те най-високи температури, откакто започва да се води подобна статистика, са измерени през последните 22 години.

В годините между 2015 и 2018 г. са измерени четирите най-високи температури, според Световната метеорологична организация.

Затоплянето в резултат на човешка дейност ли е?

Научно изследване на миналогодишната гореща вълна в Европа заключи, че високите температури на континента по-вероятно са вследствие на човешките дейности, които допринасят към климатичните промени.

Ако настоящата тенденция продължи, до 2040 г. горещите вълни в Европа може да се повтарят през година, като има вероятност температурите да нараснат с между 3 и 5 градуса по Целзии до 2100 г., според доклада на World Weather Attribution.

Както точно представлява горещата вълна?

Няма универсално прието определение на гореща вълна заради вариращите климатични условия в различните региони по света. Обикновено горещата вълна обаче е определяна като необичайно горещ за сезона период – обикновено с пет градуса или повече над средните максимални дневни температури, който продължава най-малко три дни.

Други фактори, които вземат предвид анализаторите, са температурите през нощта, влажността и скоростта на вятъра. Влажността и скоростта на вятъра засилват ефекта от горещата вълна. Той може да бъде особено екстремен в големите градове поради засилената човешка активност и множеството сгради, бетон и пътища.

"По отношение на периода от годината и пространствения топлинен модел, настоящата гореща вълна в Европа е сходна с тази от 2015 г.," казва Хюсън.

Най-сериозно засегнатите райони тогава бяха Южна и централна Европа, но в Германия и Швейцария също бяха поставени температурни рекорди.

Защо горещите вълни са опасни?

По-високите температури могат да засегнат всеки, но обезводняването, изтощаването от топлината и сърдечните удари могат да имат смъртоносни последствия за хората, които страдат от сърдечни, бъбречни и дихателни заболявания, както и за възрастните хора и малките деца.

"Горещите вълни може да бъдат опасни и защото намаляват капацитета на тялото да регулира собствената си температура до безопасни нива," казва Хюсън.

Уязвимите хора може да изпитат сериозни проблеми, особено ако температурите през нощта не падат под 25 градуса по Целзий, според Мадж от британската метеорологична служба.

Здравни специалисти съветват хората, които изпитва главоболие, световъртеж, загуба на апетит, гадене, прекомерно потене, мускулни схващания, учестено дишане или силна жажда, да намерят начин да се охладят.

Ако телесната температура на човек се повиши над 40 градуса, може да се стигне до топлинен удар, при който се налага спешна медицинска помощ. Топлинният удар може да доведе до загуба на съзнание и сериозни усложнения, в това число трайни увреждания на жизнено важни органи и дори смърт.

След топлинната вълна през 2003 г. има отчетени около 70 000 смъртни случая повече, в сравнение предходните години.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg