Защо цената на хелия скочи значително?

513
Защо цената на хелия скочи значително?

© Pixabay

Ако искате да си купите балон с хелий за празненство, тогава вероятно ще платите малко повече за тази привилегия.

"Цените просто не спират да растат," казва пред BBC Стив Дърнфорд, директор на компанията Balloons of London.

Неговият магазин, който продава балони за празненства - както на отделни потребители, така и на компании, е жертва на недостига на хелий в световен мащаб, което доведе до поскъпване на газа.

Според Дърнфорд, цената на хелия, който той купува, се е повишила на три пъти тази година, като всеки път повишението е било между 8% и 10%.

Не само празненствата страдат от това. Този газ е важен също така и за медицината, електрониката и дълбоководните гмуркания.

Например хелият се използва при медицински изследвания като ядрено магнитния резонанс (ЯМР).

Той също така е важна част при дълбоководните гмуркания и научните изследвания, както и за производството на компютърни чипове и дисплей с течни кристали, като екраните за телевизорите.

Газът няма централизирана цена на едро, тъй като той не се търгува на световните пазари.

Фил Корнблът, основател на Kornbluth Helium Consulting, която консултира клиентите относно търговските аспекти на глобалния бизнес с хелий, казва, че "цената се е покачила ужасно много за кратък период от време".

"Няма магическо число. Цената на хелия варира доста по света, в зависимост от това в коя част от веригата на доставките се намирате и дали го купувате като течност или като газ, например," казва той.

"Може да се каже обаче, че цената е скочила с между 50 и 100%, в зависимост от това къде се намирате във веригата на доставките ."

Според Корнблът катализаторът за това повишение е американски правителствен търг за суров хелий през август миналата година.

Националният резерв за хелий сега е един от най-големите доставчици на хелий. Той първоначално беше създаден като стратегическо хранилище за доставка на газа на американски въздушни кораби, но ежегодно предлага на търг на частната индустрия част от запасите от 2013 г. насам.

Това обаче беше последният подобен търг до 2021 г.

На търга средната цена на суровият хелий скочи с цели 135% на годишна база, тъй като промишлените потребители се намесиха, за да подсилят позициите си за идните години.

"За основните доставчици не беше много трудно да прехвърлят това увеличение върху техните клиенти и това се отрази на цените в световен мащаб," казва Корнблът.

Газът, който се формира от разлагането на радиоактивни скали в земната кора, се натрупва в природния газ и се извлича като вторичен продукт на газовата индустрия.

Отделянето на хелия от природния газ и съхраняването му е скъпо, времеемко и трудно и затова се прави рядко.

Един от най-големите доставчици на хелий във Великобритания BOC предупреждава на уебсайта си, че доставките може да бъдат ограничени заради настоящия недостиг.

Това, естествено, се отразява и на цените. 50 балона стандартен размер в магазина на г-н Дърнфорд струват 6.49 паунда (7.31 евро), но ако клиентите искат те да са пълни с хелий, цената скача над 10 пъти до 69 паунда (78 евро).

"Хората продължават да харчат същите средства, но просто получават по-малко балони за парите си. Така че за детско празненство, ако преди са купували 50 балона, сега купуват 30," казва той.

Според консултанта Корнблът положението с настоящия недостиг би трябвало да се облекчи от следващата година, тъй като тогава се очаква ново предлагане на пазара от Алжир и Катар, а впоследствие и от Русия през 2021 г.

Дейвид Коул-Хамилтън, преподавател по химия в Университета Сейнт Андрюс, твърди, че предвид важността на хелия в медицинската сфера, използването му за балони трябва да бъде забранено.

Според него, около 10% от целия предлаган хелий се използва в балони, нещо, което той твърди, че е "абсурдно" предвид факта, че предлагането е толкова ограничено.

"Ако попитате някого дали предпочита балон с хелий или ЯМР за неговата дъщеря, изборът е очевиден," казва той.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg