Защо в Южна Корея се работи до смърт?

9451
Защо в Южна Корея се работи до смърт?

© Pixabay

На Парк Хюн-сук й е нужно време да намери съвместна снимка със съпруга си, починал от gwarosa – дума, която корейците използват за смърт, настъпила поради преработване.

„Мисля, че имаме снимки заедно“, казва тя на себе си, докато преглежда фотосите в телефона. „Не се ли снимахме на онова пътуване?“.

Докато дъщеря й се опитва да опресни паметта й, най-накрая Парк успява да намери снимка, на която се вижда съпругът й, облечен в работно облекло.

Чае Соо-хонг работел за доставчик на хранителни стоки, специализиран в производството на jangjorim – популярно корейско ястие, представляващо месо, приготвено в соев сос. Неговите задължения били да проверява дали продукцията се произвежда по стандарт и в срокове.

През седмицата той пътувал до завода на компанията, където проверявал стоката. В съботите той трябвало да пътува до главния офис, където да се занимава с документацията.

Дори когато се прибирал от работа, неговите задължения не приключвали, тъй като често стоял на телефона, за да отговаря на обаждания на работници от фабриката, повечето от които чуждестранни граждани, които имали нужда от подкрепа относно живота им в Южна Корея.

„Когато за първи път постъпи в компанията през 2015 г., тя имаше около 30 служители. До мига, в който почина, компанията се разрастна до 80 служители, но неговите задължения продължаваха да се увеличават“, казва Парк, цитирана от CNN.

Така, колкото повече работа имала компанията, толкова повече работа трябвало Чае да върши. В резултат на това, малкото време, през което той бил у дома, прекарвал в сън, тъй като нямал енергия за нищо повече.

Чае починал около 19:00 часа в събота през август миналата година. Сутринта, когато се приготвял да пътува до офиса, както всеки уикенд, той се оплакал, че се чувства доста изморен, но Парк не обърнала особено внимание, тъй като съпругът й постоянно бил уморен.

„Трабваше да забележа тези сигнали, това, което чувстваше“, казва тя. „Той не се прибра у дома този ден“.

Колегите на Чае го намерили на пода в офиса му. Точната причина за смъртта му така и не е ясна.

Това е историята само на един от стотиците починали от преваботване в Южна Корея само през миналата 2017 г. От всички държави-членки на Организация за икономическо сътрудничество и развитие, само в две страни хората работят повече часове средно на седмица.

За сравнение, известните с работливостта си германци работят средно с 50% по-малко от корейците.

През юли корейското правителство прие намаляване на максимално допустимите работни часове на седмица от 68 на 40 часа, с възможност за 12 часа заплатено допълнително работно време.

Президнетът на страната Мун Дже-Ин коментира, че тези законови промени ще бъдат „важна възможност за преход от общество, което се преработва, към общество, което прекарва време със семейството си“.

„Най-важното нещо е фундаменталното решение с цел защита на живота и сигурността на хората, чрез намаляване на броя смъртни случаи в резултат на преработване, инциденти в индустрията и заспиване зад волана“, казва Мун.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg