Защо законите за притежаване на оръжие в САЩ не се променят?

1632
Защо законите за притежаване на оръжие в САЩ не се променят?

© Pixabay.com

След масовата стрелба в Лас Вегас привържениците на контрола върху оръжията подновяват призивите си за втвърдяване на правилата за притежаване на огнестрелно оръжие.

Ако ви звучи познато, то е защото сходни призиви се появяваха отново и отново в последните години, след всеки нов ужасяващ инцидент с въоръжено насилие, привлякъл вниманието на медиите.

На федерално ниво интересът и вниманието към нови закони не доведе почти до никакви действия в последните десетилетия, въпреки многобройните обществени допитвания, които показаха голяма обществена подкрепа за мерки, като по-обстойни проверки на миналото и забрана на някои видове оръжейни списания и автомати.

С толкова голям брой жертви, този път може би натискът за промяна ще е по-голям. ВВС посочва пет големи препятствия по пътя.

Националната асоциация за огнестрелни оръжия

Националната асоциация за огнестрелни оръжия (NRA) е една от най-влиятелните лобистки групи в американската политика – не само заради парите, които влага за лобиране сред политиците, но и заради ангажимента към петте си милиона членове.

Тя се противопоставя на повечето предложения за затягане на регулациите върху огнестрелните оръжия и стои зад усилията - както на федерално, така и на щастко ниво, за облекчаване на много от съществуващите ограничения върху притежанието на оръжие.

През 2016 г. NRA е похарчила четири милиона долара за лобиране и преки плащания на политици, както и над 50 млн. долара в подкрепа на политици, включително около 30 млн. долара в предизборната кампания на президента Доналд Тръмп.

Общият й годишен бюджет е около 250 млн. долара, използван за образователни програми, събития за членовете й, спонсорство, правна помощ. Отвъд цифрите обаче, NRA си създаде репутация във Вашингтон като политическа сила, която може да пречупи дори най-силните политици.

Тя оценява политиците според гласовете им и насочва ресурсите си и тези на членовете си, както финансови, така и организационни, към подкрепа на най-ревностните й привърженици и съкрушаване на непоколебимите опоненти.

Може ли това да се промени?

Групите, лобиращи за контрол върху оръжията, подкрепени от богати благодетели, като бившия кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, станаха по-организирани в последните години, опитвайки се да достигнат политическата мощ на NRA.

Но докато групите, подкрепящи притежаването на оръжие, продължават да печелят законователни и изборни победи, те ще продължат да бъдат властелини на положението.

Машинации

Последните опити за прокарване на нови федерални закони, регулиращи огнестрелните оръжия, пропаднаха, още преди наистина да са започнали. Те се натъкнаха на препятствие в Камарата на представителите, която е в ръцете на републиканците от 2011 г.

Бащата на стрелеца от Лас Вегас бил сред най-издирваните от ФБРБенджамин Падък има редица банкови обири в Аризона, бяга от затвор в Тексас и се опитва да започне нов живот като мениджър на бингозала в Орегон

През юни 2016 г. група политици от Демократическата партия организираха седящ протест в Камарата заради решението на ръководството й, контролирано от Републиканската партия, да не проведе гласуване на законопроекти за контрол върху оръжията.

Заради начина, по който са очертани линиите в Камарата по избирателни окръзи, има повече „сигурни“ места за републиканците, отколкото за демократите. В тези окръзи политиците са по-отговорни към първичните си избиратели, които са мотивирани от горещи теми, като правото за притежаване на оръжие.

Цената на огорчаването на тези избиратели е много по-висока, отколкото отчуждаването на избирателите, които, дори да подкрепят контрола върху оръжията, не гласуват на първичните избори на Републиканската партия.

Демографията също играе роля за подкрепата за притежаване на оръжие в Камарата, тъй като има повече селски райони с по-високи нива на притежаване на оръжие, отколкото градски райони. Набирането на голямо мнозинство, подкрепящо контрола върху оръжията, в градските райони не променя много политическата реалност в Камарата.

Може ли това да се промени?

Ако не се стигне до наплив на либерали от големите градове към живота в провинцията, демографията ще си остане такава, каквато е. Но се полагат усилия за предотвратяване на машинациите.

Барак Обама превърна това в една от целите си след края на мандата, а Върховният съд обсъжда правни мерки срещу законодателния орган в Уисконсин, който дава чувствително предимство на републиканците. Изтласкването на политиката при създаването на законите за контрол върху оръжията обаче ще бъде тежка задача.

Протакане

Ако законопроект за контрол върху оръжията все пак бъде прокаран в Камарата на представителите, той ще трябва да премине препятствието на Сената, където разделението селски-градски райони също играе важна роля.

Щатите, доминирани от гласуващите в големи градове, като Ню Йорк, Масачузетс или Калифорния, са по-малко от селските и южните щати, подкрепящи оръжията.

Правилата на Сената могат да осуетят усилията за по-строги регулации върху огнестрелните оръжия и благодарение на тактиката на отлагането, която обикновено позволява на законодателите да надхвърлят определеното им време за изказвания, така че да не се проведе гласуване.

Най-кървавите масови стрелби в съвременната история на САЩЗагинаха 59 души, а 527 бяха ранени

В резултат на това сега повечето законопроекти се нуждаят от 60 от общо 100 гласа в Сената, за да се превърнат в закон, а не обикновено мнозинство от 51 гласа. Получаването на 60 гласа би предотвратило протакането, позволявайки окончателно гласуване.

През 2013 г., след стрелбата в училище в Нютаун, щата Кънектикът, изглеждаше, че усилията за засилване на проверките на миналото при покупка на оръжие имат значителна подкрепа от двете партии в Сената.

След последователно лобиране от страна на NRA обаче, законопроектът получи само 56 гласа „за“ - с четири по-малко от необходимите за предотвратяване на протакането.

Оттогава никакви други мерки за контрол върху оръжията не са били близо до приемане.

Може ли това да се промени?

Тръмп беше най-гласовитият поддръжник на идеята за спиране на протакането в Сената, тъй като, според него, това е препятствие за задействането на законодателния му дневен ред. Мнозинството от сенаторите обаче в момента са против промени на правилата.

Съдилищата

След като Конгресът е по-заинтересован от смекчаване на съществуващите регулации върху огнестрелните оръжия, отколкото от въвеждането на нови правила, левите американски щати поеха по-голяма роля при задействането на мерки за контрол върху оръжията.

След стрелбата в училище в Нютаун, щата Кънектикът, през 2012 г. 21 щата приеха нови закони за оръжията, включващи налагането на забрана върху щурмовите оръжия в Кънектикът, Мериленд и Ню Йорк.

Някои от законите обаче се натъкнаха на друга бариера – американската съдебна система. В последните години Върховният съд два пъти постанови, че правото за притежаване на собствено оръжие, като пистолет, е записано в конституцията.

Втората поправка гласи, че „За сигурността на една свободна държава е необходимо добре регулирано опълчение; правото на хората да съхраняват и носят оръжие не трябва да бъде нарушавано“.

Активистите в подкрепа на контрола върху оръжията посочват въвеждащата клауза като доказателство, че поправката е предназначена главно да създаде „добре регулирано“ опълчение.

През 2008 г. обаче силно разделеният Върховен съд постанови, че Втората поправка предоставя широки права за притежание на огнестрелно оръжие, които забраняват стриктните изисквания за регистрация на лични оръжия.

Оттогава по-ниски съдебни инстанции обсъждат атакуване на забраните върху щурмовите оръжия, наложени в отделни щати, изискванията за регистрация и забраните за открито носене на оръжие. Засега обаче Върховният съд отказва да разгледа новите искове.

Може ли това да се промени?

Назначеният от Тръмп министър на правосъдието Нийл Горсъч даде да се разбере, че гледа на Втората поправка в широк смисъл. Президентът изключва от редиците на по-ниските съдебни инстанции съдиите, подкрепящи правото за притежаване на оръжие.

Ако не друго, поне съдебната система се движи в правилната посока по въпроса.

Липса на ентусиазъм

Може би единствената най-голяма пречка пред новите закони за контрол върху оръжието на национално ниво е фактът, че опонентите се придържат ревностно към вярванията си, докато подкрепата за нови регулации затихва и се отприщва при всеки нов случай на насилие.

Стратегията на NRA и на политиците, подкрепящи притежаването на оръжие, е да изчакат бурята да отмине – да протакат законодателните усилия, докато вниманието се насочи на другаде и възмущението отслабне.

Политиците, подкрепящи притежаването на оръжие, изразяват съболезнованията си, пазят минута мълчание и нареждат спускането на флага наполовина. След това тихомълком осуетяват законодателните усилия и в крайна сметка ги обричат на крах.

Стрелецът от Лас Вегас имал камери в хотелаПолицията все още не знае какви са били мотивите на Стивън Падък за стрелбата

Президентът Доналд Тръмп заяви преди заминаването си за Пуерто Рико, че „ще говорим за законите за притежаване на оръжие, когато му дойде времето“. Когато му дойде времето. Същата стара история, както се пееше в песента от филма „Казабланка“.

Може ли това да се промени?

Според допитване от 2016 г., по време на предизборната кампания оръжията са важна тема както за демократите, така и за републиканците. Причината за това може да е рекордното масово убийство в нощен клуб в Орландо същата година или първа индикация за нова тенденция.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg