Защо житницата на Близкия Изток се превръща във ферма за канабис?

2503
Защо житницата на Близкия Изток се превръща във ферма за канабис?

© Pixabay

Земеделец откъсва цвят от дълго стъбло канабис и го доближава до носа си, вдишва дълбоко и започва да възхвалява терапевтичните свойства на културата, която отглежда.

„Помириши това. Мирише на нещо райско”, казва Абу Салим, който не желае да бъде представян с истинското му име поради притеснения относно сигурността му.

„Това е билката на щастието. Мой приятел казва, че когато пуши джойнт, жена му се превръща в принцеса, светът сияе и животът е прекрасен”, добавя той, цитиран от CNN. 


Отглеждането на марихуана е в сърцето на ливанското земеделие, някога считано за житницата на Близкия Изток. Паралелно с това, тези земи са дом и на доста консервативни и противоречиви политически организации.

Поле от канабис, простиращо се на площ колкото три футболни игрища, се разкрива пред Абу Салим. Сезонът на жътвата все още не е стартирал, но цялата страна напоследък гледа с надежда към тези полета с канабис.

Германски полицаи призовават за легализация на марихуанатаЗа декриминализация на канабиса се обяви полицейската организация Асоциация на германските криминални полицаи

Вслушвайки се в съветите на международната консултантска група McKinsey, ливанското правителство се подготвя да легализира употребата и отглеждането на марихуана за медицински нужди.

С други думи, местните власти държат в ръцете си ключа към индустрия за 800 млн. долара, по данни на икономическия министър Раед Коури, като този бизнес може да реши някои назрели икономически проблеми на страната.

Ливанските земеделци споделят това мнение. В много части от страната земеделието е негативно повлияно от глобалното затопляне. Долината Бекаа, намираща се в Източен Ливан, до границата със Сирия, е ударена жестоко от климатичните промени, за което свидетелстват множеството пресъхнали кладенци.

Отглеждането на типичните за региона в миналото култури, като картофи и лук, вече изискват много повече усилия, без да дават същата продукция, посочват фермери и експерти.

Но канабисът, от друга страна, е растение, което изисква малко вода и пестициди, а високата надморска височина на долината Бекаа е перфектна за него.

Земеделец спира с пикапа си до Абу Салим. „Какво ново относно легализацията на картофите”, пита фермерът. „Картофи” е кодова дума за хашиш, който се произвежда от смолата на канабиса. „Бог знае!”, отвърща Абу Салим.

„Ако не го приемат, няма надежда за нас!”, казва фермерът с пикапа, след което тръгва по пътя си.

Въпреки че Абу Салим не спира да говори за „райската” си билка, очите му шарят подозрително наоколо. Той винаги носи в колата си пушка.

Какво се случва, когато държава от Г7 легализира марихуаната?Разкрива се нов пазар на стойност милиарди долари, разбира се

Долината Бекаа има дълга история в производството на хашиш. Абу Салим дори твърди, че неговият дядо някога намерил цветове от канабис в руините на древния финикийски град Баалбек, които се намират именно в долината.

Репутацията на местността се разпростира далеч отвъд ливанските граници, като кофишоповете в Амстердам, например, предлагат в менютата си сорта Lebanon Gold.

Тетрахидроканабинол (THC) - основното психоактивно вещество в канабиса, за първи път бива установено от контрабанден хашиш, заловен през 1964 г. Откритието помага за възхода на проучванията, доказващи медицинските и терапевтични свойства на марихуаната.

Ливанските власти се надяват, че легализацията може да увеличи износа на страната, което да помогне на икономиката. Ливан е на трето място в света по дълг спрямо брутен вътрешен продукт, като от десетилетия страда от лоша инфраструктура и растяща безработица.

Ливанските земеделски експерти посочват, че легализацията може да докара свеж полъх в сектора, който изчезва под натиска на климатичните промени.

„Хората от долината Бекаа знаят как да отглеждат (канабис). Те чакат това (легализацията)”, казва Мустафа Хайдар, професор, занимаващ се със свойствата на марихуната в American University of Beirut и директор на център за проучвания в Бекаа.

„Те не са добри в маркетинга, но са добри в отглеждането на тези растения. Ако правителството контролира търговията и даде лиценз за медицинска употреба, мисля, че ще е страхотно. Защо не?”, добавя той.

Икономическият министър Раед Коури коментира, че много специалисти са проучвали качеството на канабиса, отглеждан в Бекаа, като всички са единодушни, че той е един от най-добрите в света.

„Той може да осигури приходи за страната между 400 и 800 млн. долара”, добавя Коури.

И в Близкия Изток вече обмислят легализация на марихуанатаВъпреки че Ливан е добре познат като производител на марихуана, тази индустрия продължава да бъде незаконна в страната.

Хайдар, който е местен, посочва, че има твърде малко алтернативи на хашиша в този регион. По думите му, отглеждането на катрофи или лук носи три пъти по-ниска печалба.

Понастоящем, служителите на реда изглежда си затварят очите за фермите за канабис в този регион. Полицейските проверки са нещо много рядко, макар че опасността от арести държи местните земеделци нащрек.

Доминиращата политическа сила в региона - Хизбула, изглежда има голямо влияние над местните фермери, споделят ливанци и експерти. Няколко производители на хашиш са поддръжници на Хизбула, казва Абу Салим.

Докато групата се въздържа от публично одобрение на усилията за узаконяване на хашиша, най-изявеният политически съюзник, председателят на Наби Бери, подкрепи хода през миналия месец, като стана най-високопоставената фигура, засвидетелствала подкрепа.

Потърсени от CNN, Хизбула отказват коментар по темата за легализацията.

Хората от региона ще спечелят прекалено много от декриминализацията на хашиша, поради което никой не се противопоставя на това. „Никой не може да се намеси относно това. Дори Хизбула не могат. Няма начин. Иначе би имало революция срещу тях”, казва Хайдар.

Засега идеята за легализация не среща почти никакви противници, което е доказателство, че политическата класа на Ливан подкрепя идеята.

Междувременно, докато политиците изготвят закон за канабиса, Абу Салим ще продължи да прави това, което върши от години – да отглежда растенията и да ги продава, въпреки множеството рискове.

„Фермерите, които отглеждат хашиш”, казва той, „винаги изкарват пари.”

Австралия иска да продава трева на целия святАвстралия се цели в световна доминация в една бързо развиваща се индустрия – марихуаната за медицински цели

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg