Затворници надвиха Харвард в дебат. Какво се случи след това?

6328
Затворници надвиха Харвард в дебат. Какво се случи след това?

© Колеж Бард

Когато затворници от затвор с максимална степен на охрана в Ню Йорк надвиха екип на Харвардския университет в състезание по дебати преди четири години, тяхната победа беше отразена от медиите по света и стана свидетелство за интелектуалния потенциал зад решетките.

Сега тримата дебатьори, които успяха да надвият представителите на Бръшляновата лига, могат да се похвалят с нови постижения. Двама от тях вече се развиват професионално след излизането си от затвора.

Третият, който все още е в затвора, успява да завърши магистратура и иска някой ден да работи в сферата на общественото здравеопазване, пише WSJ.

Те казват, че винаги ще се чувстват част от екипа им по дебати, който е част от Затворническата инициатива на колежа Бард, която предоставя безплатно обучение на мъже и жени, лишени от свобода. Целта е да се покаже, че силата на образованието може да преобръща живота към по-добър.


“Надяваме се, че можем да разкажем история, която променя представата за това какви са хората в затвора,” казва Дайуан Тейтро, който участва в онзи паметен дебат. Той определя триумфа на своя отбор като “история за усърдна работа, изкупление и надежда.”

В Затворническата инициатива на колежа Бард участват над 300 студенти от шест затвора в щата Ню Йорк.

От тях около 20 души се избират за отбора по дебати, който е изгубил само два от 11-те си сблъсъка с други дебатиращи отбори за 11 години. През пролетта той победи отбор от Кеймбриджкия университет във Великобритания.

Победата над Харвард провокира създаването на документален филм, който проследява живота на някои затворници, които чрез образованието в затвора искат да променят живота си.

 

 

 

Тейтро, който днес е на 33 години, излиза от затвора преди две години. Той прекарва там 12 години за нападение, а в момента има бакалавърска диплома по математика от колежа Бард.

Той беше част от щаба на щатския сенатор Шон Патрик Малоуни по време на неуспешния му опит да стане главен прокурор на Ню Йорк, като ролята на Тейтро е била да консултира сенатора по наказателно-правосъдни въпроси. Двамата се запознават, след като конгресменът започва да се интересува от модела на Бард за образование в затвора.

Сега Тейтро, който живее в Манхатън, работи за Затворническата инициатива на колежа Бард, като се опитва да помага на законодателите да разберат целите й и да финансират разрастването й.

Затворническата инициатива разчита основно на частни донори. Ръководителите й настояват за възстановяването на федералните помощи за обучението на затворници. Затворниците нямаха право на подобни помощи от 1994 г. насам след влизането на нов закон.

През 2016 г. обаче Министерството на образованието на САЩ позволи на малка група колежи, сред които и Бард, да изполват такива средства в пилотен проект, който наскоро беше продължен с подкрепа и от двете големи партии в САЩ.

Критици на тази практика обаче твърдят, че с парите на данъкоплатците не трябва да се плаща за образованието на престъпници, докато в същото време много граждани, които спазват законите, трупат огромни студентски задължения.

Поддържници на образованието в затворите пък цитират проучване, според което подобни програми пестят пари, като намаляват рецидивизма.

Средните годишни разходи за всеки човек в затвор в Ню Йорк възлизат на 69 000 долара, а около 40% от затворниците попадат отново в затвора в рамките на три години след освобождаването им. От Затворническата инициатива на Бард казват, че тяхната колежанска програма струва около 9 000 долара на студент на година, а нивото на рецидивизъм сред завършилите програмата е под 4%.

35-годишният Карлос Поланко, който също е участник в известния вече отбор по дебати, в момента пише мемоари, наслаждава се на пилешкото месо, което готви майка му, и на романите на Никъкъс Спаркс. Той говори за обикновеното удоволствие да си купува книги, които са в разпродажба.

“Напълно губя представа за времето, когато чета и това е страхотно,” казва той.

Когато Поланко излиза от затвора преди две години, след като излежава 14-годишна преисъда за непредумишлено убийство, той се озовава в приют за бездомници. След това работи като учител по математика в няколко организации с нестопанска цел.

Поланко се мести в апартамент в Ню Йорк и завършва образованието си в Бард през миналата година с бакалавърска диплома по приложна математика и билогия.

След като за кратко работи като офис мениджър и персонален фитнес инструктор, днес Поланко заема поста анализатор в инвестиционна компания, като офисът му е в Манхатън. Той използва мрежата на Бард, за да се сдобие с тази работа.

Третият член на клуба по дебати, надвил Харвард, е Карл Снайдер, който е на 42 години и ще има право да излезе от затвора най-рано през 2024 г. Снайдер прекъсва училище в 10-и клас и влиза в затвора за убийство, когато синът му е бебе. Сега синът му е на 22 г.

Снайдър казва, че съжалява дълбоко, но се опитва да бъде позитивен и се подготвя за завръщането му към света навън.

Зад решетките той успява да завърши средното си образование, както и да получи бакалавърска диплома по социални науки от Бард и магистърска диплома от Нюйорската семинария.

Той насърчава сина си, който е строителен работник, да се запише в колеж, но засега опитите му са неуспешни.

Снайдер често мисли за новия живот извън затора на колегите си от отбора по дебати и за гордостта от големия им ден преди четири години.

“Усещам сякаш част от мен е навън,” казва той.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg