Зайци, злато, крипто: Странните икономически планове на Венецуела

1987
Зайци, злато, крипто: Странните икономически планове на Венецуела

© Pixabay

От години Венецуела попада в новинарските заглавия заради страшната икономическа катастрофа, разиграваща се на нейна територия, включваща перманентен недостиг на стоки от първа необходимост, като храна и медикаменти.

Инфлацията може да удари 1 000 000% през тази година, а 2.3 млн. души вече избягаха от родината си, превръщайки се в икономически бежанци, пише BBC.

Правителството на президента Николас Мадуро отвръща на ситуацията чрез разнообрази политики, някои от които доста ортодоксални, в опит да се справи с навярно една от най-лошите финансови кризи в последното десетилетие.


От виртуални валути, подкрепени с петрол, до проекти за градско земеделие, включително гледане на зайци и пилета по домовете, правителството в Каракас определено не страда от липса на креативност.

Но реално тези идеи могат ли да помогнат на венецуелците?

Крипто

През тази година по света бяха набрани над 20 млрд. долара чрез процедури по първично публично предлагане на дигитални активи (ICO), по данни на Coinschedule.

Целта на ICO е набиране на средства за създаване на нови дигитални активи - криптовалутите. Обикновено тези процедури носят големи приходи на създателите си. 

През февруари тази година Венецуела обяви, че е набрала 735 млн. долара от ICO на виртуалната валута petro, твърдейки, че това е първата криптовалута в света, пусната и подкрепена от суверенно правителство.

Ако тази цифра е истина, то ICO процедурата зад petro е четвъртата най-голяма за тази година.

В света на криптовалутите много малко хора вярват на всякаква информация, публикувана от венецуелското правителство за petro.

По думите на Алекс Тейпскот от Blockchain Research Institute, реакциите относно petro са разделят между глупости и гняв.

Рисковете зад petro - националната криптовалута на ВенецуелаВъпреки че много неща все още не са известни около първата национална криптовалута в света, мнозина анализатори вече смятат, че тя крие опасност за обикновените граждани

Информацията колко петрол точно добива Венецуела не е много надеждна.

„Правителството казва, че всяка единица от petro е подкрепена с петрол. Но нямаме никакво доказателство за това. Има много малко техническа информация за това”, казва Тейпскот.

Николас Мадуро обяви, че деноминираната валута на страната ще бъде обвързана с petro, като с други думи, така виртуалните валути ще бъдат вкарани в международната търговия.

По думите на Тейпскот, Венецуела се опитва да прокара собствена виртуална валута, на фона на икономическите процеси в страната, които доведоха до ръст на употребата на биткойн.

По данни на Coin Dance, седмичната търговия с биткойни в боливари нарасна 58 пъти от началото на тази година, което показва, че венецуелците търсят алтернативни канали да се борят с хиперинфлацията.

Злато

Петролът не е единственият ресурс на Венецуела.

Южноамериканската страна твърди, че има четвъртата по-големина златна мина в света, въпреки че Венецуела не попада в топ 10 на страните, добиващи най-много злато.

По-рано през този месец, правителството обяви своята програма Спестявания в злато, позволявайки на венецуелците да купуват сертификати, че притежават до 1.5 или 2.5 килограма злато.

Точно както при petro, така и тук, икономистите посочват, че цялата система зависи от това дали властите казват истината.

Това е така, защото не международните пазари определят цената на златото, а венецуелското правителство. Така че венецуелците не купуват злато, а честната дума на управляващите.

Тарек Ел Айсами, министър на индустрията, посочва, че около 200 хил. долара са набрани по този начин в помощ на правителството „да постигне фискален баланс и да защити инвестициите”.

Градско стопанство

През март Николас Мадуро публикува видео в Twitter, в което се вижда как храни 152 кокошки и прибира яйца от тях.

„Всички можем да произвеждаме храна. Това е градско стопанство”, казва той.

"Ако (първата дама) Силия и аз можем да го правим, защо не могат всички да го правят?”, пита той.

Венецуелският президент препоръчва на населението да отглежда зайци в домовете си като източник на храна


През миналата година правителството обяви пилотна програма за разпространение на зайци сред населението, за да могат да се хранят с месото им.

Но планът бързо се превърна в подигравка дори в кабинета на Мадуро. Земеделският министър Фреди Бернал например каза, че хората се били емоционално привързани към зайците и ги гледали по-скоро като домашни любимци.

„Нуждаем се от кампания по радиото, телевизията, вестниците, в анимационните филмчета, навсякъде, така че хората да разберат, че зайците не са домашни любимци, а два килограма и половина месо”, казва Бернал тогава.

Нова валута

Още по-противоречив подход бе обявен от правителството през август тази година.

Кабинетът деноминира националната валута, махайки 5 нули от нея, увеличи минималната заплата с 34 пъти и обеща енегрийни субсидии за хората. 

Но анализаторите описват тези мерки като „малко подухване срещу вятъра, докато пред теб стои цунами”.

„Всички тези мерки са напълно нерелевантни, няма икономически план във Венецуела”, казва Сиоба Морден, финансов експерт в компанията Nomura. 

„Вредите, които са причинени на икономиката, вече са толкова големи, че всяка мярка, дори ортодоксалната, е само частично решение”, казва той.

Според него, petro и програмата Спестявания в злато служат само за отклоняване на вниманието.  

Венецуела маха 5 нули от боливара, обвързва го с криптовалутаНиколас Мадуро обяви новина, която хвърли в смут икономисти и анализатори


По данни на Nomura, добивът на петрол във Венецуела е спаднал до 50 хил. барела на ден, а страната свива износа си с 1/3 дневно.

Фискланият дефицит възлиза на около 20% от БВП на страната, като данните за икономиката на Венецуела са толкова оскъдни, че е трудно да се правят точни оценки.

Кризата изтри и голяма част от венецуелския индустриален сектор.

Според Морден, за да има шанс страната да оцелее в тази криза, правителството трябва напълно да обнови икономиката чрез прехване на контрола на цените и валутните курсове, както и да стабилизира петролния сектор.

Засега нито една от тези мерки не стои на дневен ред за правителството на Мадуро.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg