Здравеопазването губи 260 млрд. долара годишно от измами

571
Здравеопазването губи 260 млрд. долара годишно от измами

Около 260 млрд. долара се губят годишно в световен план вследствие на измами и грешки в здравеопазването. Сумата е достатъчна за учетворяването на бюджетите на Световната здравна организация и УНИЦЕФ и за установяване на контрол над маларията в Африка, според експерти, информира Reuters.

Проучване на Европейската мрежа срещу измами и корупция в здравеопазването (EHFCN) и Центъра за антикорупция към Университета в Портсмут показва, че 5.59% от годишните разходите за здравеопазване в световен мащаб се губят заради грешки или корупция.

"Всяко евро, загубено поради измама или корупция, означава, че някой някъде не получава здравните услугите, от които има нужда," казва Пол Винке, президент на EHFCN.

Докладът разглежда дейността на 33 организации в шест страни, за да определи загубите в здравеопазването вследствие на измами и грешки.

Оценените общи разходи възлизат на повече от 300 млрд. паунда (490 млрд. долара) а експертите са екстраполирали данните си от Великобритания, САЩ, Нова Зеландия, Франция, Белгия и Холандия, за да съставят глобалната картина.

Данните от развиващите се страни не биха променили глобалната картина, според авторите.

Докладът открива доказателства за много различни измами: от фармацевти разделящи рецептите на по-малки малки части, за да изискат допълнителни такси, до фармацевтични компании, организиращи ценови картели, през лекари, надписващи разходите си за пътуване и злоупотребяващи с държавни субсидии, до пациенти, подаващи фалшиви застрахователни искове за обезщетение.

Установено е, че двама лекари са получили държавна субсидия за подобрения в клиниката си, която са използвали, за да основат компания за внос и износ на автомобили.

Доклад на Thomson Reuters от миналия октомври показа, че щатското здравеопазване губи между 505 и 850 млрд. долара годишно, като 22% от тази сума се дължи на различни измами.

По последни оценки на Световната здравна организация разходите за здравеопазване в световен план възлизат на 4.7 трлн. долара. Сумата в размер на 260 млрд. долара загуби в доклада представлява 5.59-те процента средно, който се губят вследствие на измами.

Европейската мрежа срещу измами и корупция в здравеопазването (EHFCN) е създадена с цел да помага на здравните организации да откриват и намаляват загубите си свързани с измами или грешки така че повече средства да могат да бъдат харчени за грижи за пациентите.

Подобни мрежи съществуват и в САЩ и Канада.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg