Зелена светлина за Европейски институт за иновации и технологии

647
Зелена светлина за Европейски институт за иновации и технологии

Европейският институт за иновации и технологии (ЕИТ) ще може да започне работа през това лято, след като днес Европейският парламент одобри общата позиция на Съвета.

Общата позиция беше постигната след преговори с докладчика на Парламента Reino Paasilinna (ПЕС, Финландия), който беше доволен от компромисното споразумение. Повечето от въпросите, повдигнати от Парламента на първо четене, са включени в Общата позиция.

"Споразумението със Съвета е успех за Парламента", каза докладчикът, като добави, че "компромисът подчертава ролята на иновациите. В областта на иновациите имаме много да наваксваме: много често нашите брилянтни студенти и изследователи не са възнаградени за работата им само защото няма кой да им помогне да превърнат резултатите от изследванията им в търговски продукти".

Структурата на института ще бъде организирана на две нива, като управителен съвет ще подбира т. нар. "Общности на знания и новаторство” (ОЗИ) - партньорства между университети, организации за научни изследвания, компании и други участници в процеса на иновации. За разлика от ЕК членовете на ЕП искат ОЗН да са правно автономни от ЕИТ.

Всяка Общност на знания и новаторство трябва да има най-малко три партньорски организации, разположени в поне две различни участващи държави и включващи поне едно висше учебно заведение и една частна фирма. Университетите, които участват в ОЗН, ще бъдат насърчавани да добавят етикета на ЕИТ на дипломите и степените, които връчват.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg