Зелената енергийна революция в Африка ще трябва да почака

581
Зелената енергийна революция в Африка ще трябва да почака

© Pixabay

Изкопаемите горива ще продължат да бъдат доминиращия източник на енергия за повечето африкански държави през следващото десетилетие, твърдят учени от университета в Оксфорд, цитирани от BBC.

През следващите десет години се предвижда в Африка да бъдат изградени около 2500 нови електрически централи, а производството на електричество да се удвои.

Само 10% от новите мощности обаче ще генерират слънчева и вятърна енергия, се посочва в доклада.

Някои експерти предвиждаха, че Африка ще "прескочи" директно в епохата на възобновяемата енергия, за разлика от развитите и повечето развиващи се държави, които тепърва трявба да мислят за декарбонизацията на своите енергийни системи.


Нещо подобно се случи в сектора на телекомуникациите, който инвестира активно в развитието на своите мрежи и в момента над 90% от африканците имат достъп до мобилни услуги.

Според учените от Оксфорд обаче подобен технологичен "скок" няма как да се случи в енергетиката на африканските държави. Въглищата, природният газ и петролът ще продължат да доминират в производството на електроенергия в поне 54 държави на африканския континент през 2030 г., показват прогнозите.

По същото време само 9.6% от електроенергията на континента ще се генерира от възобновяеми източници, като в тях не са включени водноелектрическите централи. 

Единствено в Юнжоафриканската република се очаква соларните паркове да заемат по-сериозен дял в производството на електрическа енергия. Авторите на проучването прогнозират, че към края на настоящото десетилетие ЮАР ще генерира 40% от цялата соларна енергия на континента.

В останалите държави обаче делът на ВЕИ е значително по-малък. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg