Зелената карта на САЩ с нов дизайн

581
Зелената карта на САЩ с нов дизайн

САЩ пусна нова Зелена карта, която трудно може да бъде фалшифицирана.

Властите в САЩ издават документа с нов формат, като въвеждат няколко нови елемента, които значително затрудняват подправянето му, съобщи ИТАР-ТАСС.

Службата за гражданство и имиграция на САЩ обяви, че от 11 май зелени карти с нов дизайн ще се издават на всички лица, които за първи път получават разрешение за пребиваване в Съединените щати.

Нови карти ще получават и тези, които трябва да подновят документа си или са загубили стария. Според службата, модерната технология, използвана за изработката на Зелената карта от новия образец, сериозно ще затруднят опитите за фалшифициране и ще облекчат проверката на автентичността.

Надеждно защитеният оптичен носител съхранява биометрични данни, които позволяват бързо и сигурно да се установява самоличността на собственика на картата. Холограмите, които са вградени в документа чрез лазерна технология, и фините микроизображения на практика изключват възможността новите карти да бъдат фалшифицирани.

Променен е и дизайнът. Той е по-сбит и включва индивидуални елементи като защита срещу опити за внасяне на промени в случай, че картата бъде открадната.

Предвидена е възможност за радиочестотна идентификация с цел митническите и граничните служби в САЩ да разчитат данните от разстояние и да ги сравняват с информацията от съответните файлове. Обратният адрес, който носи документът, пък дава възможност картата лесно да бъде върната в имиграционната служба.

Цветът на картите вече ще отговаря изцяло на името им - за новите документи е избран зеленият цвят, за да се улесни бързото им разпознаване.

Службата за имиграция уточнява, че картите, издавани досега, ще важат до изтичане на срока им. Остават валидни и всички безсрочни карти, но службата препоръчва на притежателите им да ги сменят с нови. Новата Зелена карта струва 370 долара.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg