Земята се е раззеленила за 20 г., но на какво се дължи това?

2878
Земята се е раззеленила за 20 г., но на какво се дължи това?

© Pixabay

Две сателитни снимки на НАСА показват, че Земята е станала по-зелена през последните 20 години — това отчасти се дължи на Китай, която е решена да засади милиони дървета.

Земята се раззеленява, което означава, че районите, покрити със зелени листа, отчитат най-голям прогрес в Китай и Индия от средата на 90-те години насам.

"Ефектът идва основно от амбициозните програми за засаждане на дръвчета в Китай, както и на интензивното земеделие и в двете държави," според НАСА.

Китай започна инициативата си за засаждане на дървета през 90-те години, за да се бори с ерозията, климатичните промени и замърсяването на въздуха. Това засаждане, което понякога се извършва от армията, допринася с над 40% от раззеленяването на Китай до момента.

“След като хората осъзнаят, че има проблем, те трябва да го решат,” казва Рама Немани, учен от НАСА. “През 70-те и 80-те години в Индия и Китай ситуацията около загубата на растителност не беше добра. През 90-те години хората осъзнаха това и днес нещата вече са се подобрили. Хората са невероятно издръжливи. Това виждаме на сателитните данни.”

Предишни проучвания на НАСА разкриват, че нарасналата зеленина на Земята се дължи до голяма степен на високите нива на въглероден диоксид, които насищат въздуха и който растенията използват, за да растат.

Според това ново проучване обаче, засаждането на дървета и земеделски култури играе по-голяма роля, пише Mashable.

Учени: Океаните поглъщат повече топлина, отколкото се смяташеСветът сериозно е подценил количеството топлина, което океаните са погълнали през последните 25 години, според резултатите от ново проучване

Като цяло голяма част от раззеленяването в Китай и Индия идва от "интензивното" отглеждане на земеделски култури, според НАСА. Те съставляват 32% от раззеленяването в Китай и 82% в Индия.

"Производството на зърнени култури, зеленчуци, плодове и други е нараснало с 35 – 40% от 2000 г.," казват от НАСА.

Ако човек се вгледа по-внимателно, около една трета от районите със зелена растителност на Земята са се раззеленили в периода, в това число и видима част от Северна Америка, простираща се от южната част на Мексико до северните гори на Канада.

Големи части от арктическата тундра също се раззеленяват, предвид безпрецедентното затопляне на Арктика. 

Липсата на раззеляване обаче е очевидна в Амазонския басейн, където се намират най-големите тропически гори в света. В по-голямата част от басейна не се вижда никакво раззеленява или дори загуба на зеленина.

Това обаче не е особена изненада. Само в периода 2000 - 2005 г. Бразилия губи гори с площ, по-голяма от тази на Гърция.

Горите и зеленината играят много голяма роля в естествения кръговрат на въглерода на Земята, тъй като изсмукват огромно количества въглероден диоксид от въздуха. По-конкретно, растенията и дърветата на Земята абсорбират около 25% от създадените от хората въглродни емисии на Земята.

Засаждането и разширяването на горите е считано за една от стратегиите за много по-голямото решение за ограничаване на концентрациите на въглерод на планетата, които скачат през последните 100 години. В момента те са най-високите за последните 15 млн. години.

Усилията на Китай, по отношение на озеленяването, до голяма степен биват засенчени от все още нарастващите въглеродни емисии, които при настоящите темпове е малко вероятно да достигнат връх в следващото десетилетие.

До голяма степен вина за това има Китай. Бълващите въглерод заводи на процъфтяващия промишлен гигант засенчват значително огромните й соларни паркове и усилия по озеленяването. Китай е най-големият замърсител с парникови газове в света.

И макар че Индия и Китай изглеждат по-зелени на картатата, те зареждат атмосферата с безпрецедентни в исторически план нива на парникови газове.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg