Зестрата – забележително устойчив компонент от индийските сватби

2638
Зестрата – забележително устойчив компонент от индийските сватби

© Pixabay.com

Стойността на изплащаната зестра в индийските села до голяма степен остава без промяна през последните няколко десетилетия, показва проучване на Световната банка.

Авторите на доклада са анализирали 40 000 брака, които са сключени в Индия в периода 1960-2008 г.

Те са установили, че в 95% от браковете е платена зестра, въпреки че тази практика е незаконна в Индия от 1961 г.


Плащането на зестра, което често е описвано като социално зло, продължава да процъфтява и да прави жените уязвими на домашно насилие и дори смърт.

Плащането и приемането на зестра е вековна традиция в Южна Азия, където родителите на булката дават пари в брой, дрехи и бижута на семейството на младоженеца.

Проучването е базирано на данните за изплатена зестра в 17 индийски щата, в които живее 96% от населението на страната. То се фокусира върху селските райони, тъй като повечето индийци продължават да живеят в селата.

Икономистите С. Анукрити, Нишит Пракаш и Сунго Куон са използвали информация за стойността на подаръците, получени или подарени при брак.

Те са изчислили "нетната зестра" като разликата между стойността на подаръците, подарени от семейството на булката на младоженеца или неговото семейство и тези, подарени от семейството на младоженеца на семейството на булката. Семейството на младоженеца е плащало повече на семейството на булката в много малък брой бракове.

Индийци вдигнаха сватба със 161 гости в самолет, въпреки мерките (видео)Индийска двойка нае самолет, за да се венчае в облаците

Икономистите са установили, че стойността на нетната зестра е "забележително устойчива" през годините, с известна инфлация преди 1975 и след 2000 г.

Техният анализ показва, че семейството на младоженеца харчи средно около 5 000 рупии (67 долара) в реално изражение за подаръци на семейството на булката.

Неизненадващо, подаръците от страна на семейството на булката стрували седем пъти повече, или 32 000 рупии (429 долара). Това означава, че средната реална нетна зестра възлиза на 27 000 рупии (361 долара).

Зестрата представлява значителна част от спестяванията и доходите на домакинствата – през 2007 г. средната нетна зестра в селските райони на Индия се е равнявала на 14% от годишния доход на домакинствата.

"Като дял от доходите зестрата намалява с времето, защото доходите в селските райони в Индия са се увеличили," казва пред BBC доктор Анукрити, икономист в World Bank Research Group.

Браковете в Индия

  • Почти всички бракове в Индия са моногамни
  • По-малко от 1% от браковете завършват с развод
  • Родителите играят важна роля при избирането на булката/младоженеца. В над 90% от браковете в периода 1960 – 2005 г. родителите са избирали брачния партньор
  • Над 90% от двойките живеят със семейството на съпруга след брака
  • Над 85% от жените се омъжват за някой извън тяхното село
  • 78.3% от браковете се сключват в рамките на един и същи регион

В Индия много неща са се променили от 2008 г. до сега. Авторите на доклада обаче твърдят, че тенденциите при плащанията на зестра едва ли ще са много различни днес.

Проучването също така установява, че плащането на зестрата е широко разпространено сред всички големи религиозни групи в Индия. Интересното е, че при християните и сикхите има "значително увеличение на зестрата" и стойностите й вече надхвърлят тези при индусите и мюсюлманите.

Друга интересна констатация са значителните различия в отделните щати. Южният индийски щат Керала отчита "ясна и постоянна инфлация при зестрите" от 70-те години насам и има най-високата средна зестра в последните години, сочи проучването.

Други щати, като Харяна, Пунджаб и Гуджарат, също отчитат повишение на зестрата. От друга страна, средната стойност на зестрата намалява в щати, като Одиша, Западен Бенгал, Тамил Наду и Махараштра.

"Нямаме категорични отговори за тези разлики. Надяваме се да проучим този въпрос в бъдещи изследвания," казва доктор Анукрити.

В публикуван през януари доклад икономистите Гаурав Чиплукнар и Джефри Уийвър използват данни от 74 000 брака в Индия през последния век, за да обяснят как се е развила системата с плащане на зестра с времето.

Учените установяват, че делът на индийските бракове, при които е имало плащане на зестра, се е удвоил в периода 1930 – 1975 г., а реалната средна стойност на зестрата се е утроила. След 1975 г. обаче се отчита понижение в средния размер на зестрата.

Те са изчислили, че общата стойност на платената зестра в Индия в периода 1950 - 1999 г. е близо 250 млрд. долара.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg