Жената, която изкачи Еверест два пъти за пет дни

2516
Жената, която изкачи Еверест два пъти за пет дни

© Pixabay.com

Повечето хора не успяват да стигнат до покрива на света нито вeднъж. Но 38-годишната майка на две деца Аншу Джамсенпа го е правила пет пъти, всеки път от Южната стена в непалската част на Еверест.

Това е невероятен подвиг за всеки алпинист, пише CNN.

Тази година тя подобри световен рекорд и стана първата жена в света, която покорява 8848-метровия хималайски гигант два пъти за пет дни – първия път на 16 май, а втория път на 21 май.

Това не е първото й двойно изкачване при едно пътуване. През 2011 г. Джамсенпа покори най-високата планина в света на 12 май и на 21 май.

След това тя стигна до върха и през 2013 г. Джамсенпа отдава удивителните си постижения на връзката, която изкачването на Еверест й дава с нейната религия.

„Винаги мисля, че съм много близо до бога, че съм благословена. Чувствам това, само когато съм на върха“, споделя Джамсенпа.

Живот в малък град

Джамсенпа е родена в Диранг - отдалечен планински град в северозападната индийска област Аруначал Прадеш, която граничи с Бутан и Тибет. Животът в малкия град има своите предимства.

„Заобиколен си от природа“, казва Джамсенпа, говорейки за близкия град Бомдила, където се преместила да живее като дете. В същото време областта нямала връзки с външния свят и не давала големи възможности за развитие.

Джамсенпа, която е родена в семейството на тибетски граничен полицай и медицинска сестра, има три големи сестри и по-малък брат. Казва, че винаги е знаела, че е различна.

„Когато бях малка, семейството ми гледаше телевизия в едната стая, а аз отивах в друга стая, сядах тихо, пусках пердетата и слушах музика. Мислех по различен начин“, споделя Джамсенпа.

Като дете тя мечтаела да стане журналист, но не е посещавала университет. На 16-я си рожден ден се запознала със съпруга си Тсеринг Ванге и съдбата я тласнала по различен път. През 2000 г., когато била на 21 години, се омъжила.

Бизнес нюх

Именно предприемчивият дух на съпруга й тласнал Джамсенпа към Еверест. В Бомдила той създал туристическа агенция, която организирала експедиции до Североизточна Индия и Бутан, наречени „Хималайски ваканции“.

След като забременяла за втори път през 2003 г., Джамсенпа започнала да работи за туристическата агенция на съпруга си.

„Когато започнах да водя счетоводството, разбрах, че бизнесът е на загуба. Той беше работохолик, просто трябваше да работи, но никога не поддържаше сметките в ред“, разказва Джамсенпа.

Тя започнала да води клиентите на експедиции около Хималаите. По време на една от експедициите клиент й предложил да тренира професионално.

„Каза ми: Имаш смелостта и физическата ти подготовка също е много добра, така че защо не отидеш на професионална експедиция? След това веднага се записах на курс за напреднали и след като започнах, никога не съм поглеждала назад“, разказва Джамсенпа.

Рекордни върхове

През 2009 г. й хрумнала идеята да изкачи Еверест и започнала двегодишен интензивен тренировъчен курс. Посещавала курсове за хора, целящи да изкачат най-високия връх в света.

През 2011 г. Джамсенпа се присъединила към група от деветима алпинисти и се насочила към Еверест. Не била притеснена от пътуването, защото нямала време за тревоги.

„Всичко се случи в последния момент. Нямах много време да се подготвя за тази експедиция, защото работех по намирането на спонсори. Стигнах базовия лагер и не можех да осъзная, че наистина планирам да изкача Еверест“, споделя Джамсенпа.

Най-голямото предизвикателство за нея било да остави двете си дъщери, по онова време на 5 и 10 години. Тя атакувала върха от Южната стена, която се намира от непалската страна, а не от северната, която започва от тибетската граница.

„Не можех да се катеря от северната страна, защото имаме визов проблем с Китай. Поради това започнах изкачването си от непалската страна“, обяснява Джамсенпа.

На Южната стена базовият лагер се намира на височина от 5364 метра и има още пет лагера, преди алпинистите да атакуват върха.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg