Жените работят с 39 дни повече на година от мъжете

18048
Жените работят с 39 дни повече на година от мъжете

Жените работят средно с 39 дни повече на година от мъжете, сочат данни на Световния икономически форум, цитирани от ВВС.

Жените работят средно с 50 минути повече на ден от мъжете, показват данните от Глобалния отчет за равенството между половете. Според доклада преобладаващо неплатената работа обременява жените, а за заличаването на разликата в заплащането между половете ще са необходими 170 години.

Според Световния икономически форум пропастта в икономическите възможности за двата пола е най-голяма от 2008 г. насам. Близо четвърт милиард жени са навлезли в глобалната работна сила в последните десет години. Въпреки че мъжете извършват с 34% повече платена работа от жените, дамите все още прекарат повече време на неплатени длъжности, като домакинска работа, отглеждане на деца и на възрастни хора.


Когато се вземе предвид и тази работа, Световният икономически форум изчислява, че жените работят над един месец повече от мъжете на година. В Индия, Португалия и Естония жените работят с 50 дни повече от мъжете годишно.

Само в шест държави мъжете работят повече от жените, като три от тях са скандинавски, където отпускът за новородено може да бъде споделян сравнително по равно между двата пола. Платеният отпуск за майките значително превишава този на бащите и като цяло правителствата са по-склонни да предоставят пари за майчинство, отколкото за бащинство.

Жените искат повишение на заплатата, колкото мъжетеМъжете имат с 25% по-високи шансове да получат увеличение на заплатата от жените

 

Някои икономисти считат, че инвестирането в неплатени в момента дейности може да допринесе за икономически растеж. Международната конфедерация на профсъюзите счита, че ако 2% от БВП на дадена страна бъдат инвестирани в сектора на обслужването, заетостта ще нарасне от 2.4 на 6.1%, в зависимост от държавата.

Това ще се равнява на 13 милиона нови работни места в САЩ, 3.5 милиона работни места в Япония и 1.5 милиона работни места във Великобритания.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg