Живеем по-дълго от всякога

1362
Живеем по-дълго от всякога

Днес хората живеят по-дълго от всякога, като увеличаването на средната продължителност на живота се е случило с по-бърз темп от очакваното. Изненада за учените е, че то се дължи почти изцяло на подобряване средата и условията на живот в сравнение с генетичните промени, пише "Списание 8".

Преди четири поколения средният швед е имал същите шансове на живот и смърт както ловецът-събирач от древността. Но развитието на медицината, по-добрата хигиена и чистата питейна вода намаляват смъртността до днешните й нива само за 100 години. 

Днес в богатите развити страни като Япония например, вероятността от смърт на 72 години е равна на тази на 30 години за ловеца-събирач преди 1.3 милиона години.

Учените са очаквали по-плавен преход, но са установили с изненада този скок. Специалистите от Института по демографски изследвания Макс Планк в Германия са изчислили, че човеците са просъществували 8000 поколения, а само последните 4 са създали нови условия, които да подобрят колективния шанс на човечеството срещу смъртността. 

Най-голяма е разликата сред младите: до възрастта от 15 години древните ловци и събирачи са имали 100 пъти по-голям шанс да умрат от съвременния човек.

В този контекст е изключително трудно да се правят предположения за бъдещето. „Човечеството е в началото на период на промяна и никой не знае каква ще бъде следващата стабилна фаза", казва ръководителя на изследването Оскар Бъргер.

Все пак много учени допускат, че човекът е достигнал максимума в нарастването на възрастта. „Кривите на смъртността понастоящем са в най-ниските си възможни стойности, което показва силна вероятност животът да не може да се разширява повече", казва Кейлъб Финч, професор по неврогеронтология. По-скоро според него тенденциите на удължаване на живота вече са регресивни заради климатичните промени, озоновото замърсяване и нарастващото наднормено тегло, които водят до все по-чести сърдечни и онкологични проблеми.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg