Зимбабве: Няма кеш, няма хляб, няма бензин

4288
Зимбабве: Няма кеш, няма хляб, няма бензин

© Пазар в Хараре, столицата на Зимбабве снимка: Instagram/yusaku_tsuboi_photograph

Икономиката на африканската страна Зимбабве изживява поредното си сътресение.

Примката започна да се затяга с бързи темпове, което провокира висока инфлация, затваряне на бизнеси, недостиг на стоки по магазините и нарасващо притеснение дали отново Зимбабве няма да остане на нула, точно както се случи преди десетилетие. 

„Страдаме. Инфлацията е прекалено висока. Всяка минута, всеки час, всеки ден, цените се променят“, казва търговец, пожелал да остане анонимен, предава BBC.


Веригата за бързо хранене KFC затвори търговските си обекти в страната, посочвайки като повод „трудните времена“, супермаркетите започнаха да предлагат ограничен и лимитиран асортимент, а миньорската индустрия и други ключови експортни сфери започнаха да се оплакват от липса на достъп до чуждестранна валута.

„Много съм притеснен. Ще бъде като 2008 г. Може би дори по-лошо“, казва Грейс Читамбара, медицинска сестра, докато чака в колата си на километрична опашка за бензин в столицата Хараре.

Притесненията нарасват, подобно на цените, след като правителството излезе с няколко неочаквани обявления, сред които нов данък в размер на 2% върху трансфера на пари и евентуални промени в местната валута.

Вносът на петрол спря внезапно, търговията бе ударена сериозно, а много бизнеси спряха да приемат местната валута, позната като золари, или зим болари.

Принципно золарите трябва да бъдат на цена 1 към 1 с щатския долар, но понастоящем на черния пазар те са поевтинели петорно спрямо американската валута.

Изход от дъното

„Няма нужда от паника“, посочва Енерджи Мутоди, заместник-министър на информацията. „Това, което виждаме, е резултатът от спекулативно поведение. Хората започнаха да се запасяват. Но това би трябвало да се нормализира в иедните няколко дни. Правителството е ангажирано към реформите, така че се нуждаем от това хората да бъдат търпеливи“, казва той.

Близо година, след като бившият президент на страната Робърт Мугабе бе свален от власт след военен преврат, зимбабвийското правителство, водено от неговата бивша партия Zanu-PF, продължава да се опитва да намери изход от икономическата дупка, в която изпадна Зимбабве след години на безрасъдно харчене, корупция, политическа нестабилност и слаб износ.

Над 50% от човечеството вече живее като средна класаКитай и Индия излизат на сцената


„Дупката е доста голяма. Страдаме от ефектите на много, много години липса на управление. Живеехме отвърд нашите възможности и достигнахме до крах“, казва икономистът Ашок Чакраварти.

Новият финансов министър на страната получи международна подкрепа за плана си за излизане от кризата, който включва сериозно съкращаване на разходите и приватизация, както и планове за реализирания на плащания по външния дълг на страната, така че тя отново да има достъп до международните дългови пазари.

„Можеш да подправиш избори, но не можеш да фалшифицираш икономиката“

Много зимбабвийци обаче си спомнят как през 2008 г. правителството конфискува спестяванията им.

„Положението е пълна бъркотия“, казва Тендай Бити, бивш финансов министър на Зимбабве, който сега е в опозиция.

„Хората нямат доверие в този режим. Можеш да подправиш избори, както те направиха на 30 юли 2018 г., но не можеш да фалшифицираш икономика, не можеш да фалшифицираш супермаркет или бензиностанция. Имаме фундаментална криза на легитимността. Обикновените мъже и жени страдат заради нарочни нарушения в политиката. Това е лудост. Това е ментална нестабилност“, казва той.

През 2009 г. Зимбабве се отказа от обезценената си валута и до 2016 г. разчиташе на широк набор от чуждестранни пари. След това в обращение бяха пуснати и горепосочените золари, което само повдигна въпросите дали власта не си отваря още една вратичка за корупция.

„Има огромен дефицит на доверие – липса на увереност“, констатира Чакраварти.

Зайци, злато, крипто: Странните икономически планове на ВенецуелаОт години Венецуела попада в новинарските заглавия заради страшната икономическа катастрофа, разиграваща се на нейна територия


Но той вярва, че на правителството трябва да се даде още време.

Според него това, което се случва с местната валута, е нормално, ако не и необходимо, тъй като няма как да няма корекция на стойността на парите, особено когато са вкарани в обращение наскоро.

„Цените на много продукти, които не са от първа необходимост, ще се покачват. Предстоят ни тежки времена. Правителството обърна нова страница и мисля, че трябва да им бъде даден шанс да покажат какво могат да направят. Нещата могат да се променят. Обратът може да се окаже доста бърз“, добавя той. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Име:
# 0
11:03 | 30 March 2019
Трудни времена са с глад, защото изгониха белите фермери, това ще стане и в РЮА. Черните са много тъпи и примитивни скотове.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg