Зимна депресия сковава Уолстрийт в началото на юни

860
Зимна депресия сковава Уолстрийт в началото на юни

Първата юнска седмица на щатския фондов пазар не започна с лятно настроение. През по-голямата част от деня основните бенчмарк индекси стояха твърдо в негативна територия, като Standard & Poor’s 500 се размина на косъм да навлезе в така наречената зона на корекция – понижение от 10% под постигнатия през април пик.

Макар че към края на сесията пазарът се опита да възстанови част от загубите, поредният депресиращ ден на Уолстрийт мина предимно под знака на продължаващите икономически разочарования. След като в петък докладът за заетостта разби надеждите за скорошно възстановяване на пазара на труда в САЩ, в понеделник данните за индустриалните поръчки дадоха поредния повод за тревога. Статистиката, изготвяна от търговското министерство, разкри 0.6 процентен спад за април, изненадвайки неприятно анализаторите, които предвиждаха индикаторът да остане без промяна.

Китай допринесе към песимизма. PMI индексът на сектора на услугите, изготвян от Националното статистическо бюро и Китайската федерация по логистика, падна до 55.2 през май спрямо 56.1 за април, като стойността на индикатора бе най-ниската от март 2011 г. насам.

Колкото и унили да са инвеститорите обаче, в крайна сметка те се изкушиха от факта, че щатските акции са рекордно евтини, и това успя да подкрепи пазара в последните часове на сесията. S&P 500 започна седмицата на ниво от 12.9 пъти печалбите на компаниите, или най-ниската оценка от ноември насам.

Седем от десет основни индустрии, включени в показателя, успяха да завършат деня на плюс, като най-силно се представиха комуникациите, производителите на потребителски стоки и технологиите.

Най-големият в света онлайн търговец Amazon.com поскъпна с 3.1% до $214.57, а веригата кафенета Starbucks – с 3.4 на сто до $53.90.

Chesapeake Energy скочиха с 6% до $16.52. Четири от осемте неизпълнителни директори на компанията ще бъдат заменени с кандидати, предложени от най-големия акционер на дружеството Southeastern Asset Management Inc. Инициатор на промяната е милиардерът Карл Икан, който миналия месец закупи 7.6% дял от Chesapeake Energy и поведе война срещу управлението на президента и главен изпълнителен директор Обри Маклендон, обвинявайки го в поемане на необосновани рискове и разходи.

Що се отнася до аутсайдерите на пазара, производителят на строителна и минна техника Caterpillar падна с 2.6% до $83.26, JPMorgan се сринаха с 2.9% до $31, а Yum! Brands Inc., които миналата година реализираха около 44% от приходите си в Китай, се понижиха с 0.7% до $64.23.

Sanford C. Bernstein & Co. дадоха рекордно ниска прогноза за цената на акциите на Facebook - $25, и котировките по позицията се стопиха с нови три на сто до $26.44. През изминалата седмица, книжата на социалната мрежа загубиха цели 13% от стойността си. Bloomberg U.S. Airlines Index, следящ щатските авиокомпании, падна със 7.5%, след като дяловете от Delta Air Lines Inc. се срутиха с 12 на сто до $10.18. Компанията даде разочароващи прогнози за бъдещите си приходи, след като конкурентите й свалиха цените си точно преди началото на сезона на отпуските в САЩ.

Regions Financial Corp. се понижиха с 5.6% до най-ниското си ниво от февруари насам - $5.55. На първи юни Deutsche Bank AG орязаха оценката си за американската банка, и дадоха 12 месечна прогнозна цена на акциите от $6.50.

В понеделник, основните бенчмарк индекси успяха не само да коригират натрупаните по-рано през деня загуби, но и да направят опит – отчасти успешен – да навлязат отново в позитивна територия. Dow Jones Industrial Average приключи сесията със 17.11 пункта надолу, или 0.1%, до 1 2101. Standard & Poor's 500 обаче регистрира макар и символична победа, като се покачи с 0.14 пункта, или по-малко от 0.1%, до 1 278.18. Технологично ориентираният Nasdaq Composite се вдигна с 12.53 пункта, или 0.5%, до 2 760.01. Около 7.1 млрд. акции смениха притежателя си на пода на щатските борси, или с 5% над среднодневния обем на търговия за последните три месеца.

Коментар: Стоян Станков, Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояние и в резултат на направените инвестиции могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg