Златото се насочва към седмата си поредна година на ръст

429
Златото се насочва към седмата си поредна година на ръст

Златото продължи да поскъпва в края на изминалата седмица на фона на слабостта на щатската спрямо останалите основни валути.

 

Фючърсите на благородния метал с доставка през февруари отбелязаха повишение от 12.2 долара, или 1.5% до ниво от 815.40 долара за тройунция, с което ценният метал трайно се върна над психологическото ниво от 800 долара за тройунция.

 

До голяма степен в основата на повишението при цената на златото стоеше спада на долара спрямо петнадесет от 16-те основни търгувани валути.

 

От началото на годината златото е поскъпнало с 28%, на фона на повишението на еврото спрямо долара от 8.8%.

 

Само през настоящата седмица цената на златото се е повишила с 2.2%, което бе и най-голямото й седмично повишение от месец насам.

 

Силното търсене на метала с наближаването на коледните и новогодишните празници също до голяма степен предопределя поскъпването му, коментират специалистите.

 

Цената на златото достигна 27-годишен максимум на 7 ноември тази година, като се насочва към седма поредна година на повишение.

 

Цената на златото регистрира повишение от 23% през изминалата година, на фона на поскъпването на еврото спрямо долара от 10%.

 

Повишение в края на седмицата отбелязаха и цените на останалите ценни метали, като тази на среброто се повиши с 14.8 цента, или 1% до ниво от 14.48 долара за тройунция в петък.

 

Отначалото на годината цената на среброто се е повишила с 12%, като темпът е изоставащ в сравнение с цената на златото.

 

В тази насока много от пазарните участници са положително настроени относно бъдещото движение на цената на среброто и особено при продължение на тенденцията на слабост на щатския долар спрямо останалите оснвни валути.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg