Злоупотребата с вътрешна информация във Великобритания се понижава за периода 2004-2005 г.

315
Злоупотребата с вътрешна информация във Великобритания се понижава за периода 2004-2005 г.

Изследване на британската комисия за надзор на финансовите пазари сочи намаляване на евентуалното използване на вътрешна информация за периода 2004-2005 година в сравнение с предходния сравним период.

Проучването сочи, че по отношение на неправомерно използване на вътрешна информация преди изнасянето на тримесечните отчети на компаниите от британския индекс FTSE 350, едва 2% от изявленията със значително въздействие са били предхождани от движение в цените на акциите в съответната посока за периода 2004-2005 година, на фона на 11.1% за 2002-2003 година. За сравнение, този процент е възлизал на значителните 19.6% за периода 1998-2000 година.

В същото време значително се е понижило и евентуалното изтичане на информация при сделки за сливания и поглъщания, въз основа на изследването на ценовите движения на компаниите, въвлечени в сделките. През 2004 година евентуалната спекулация с вътрешна информация е намаляла до 32.4%, а през 2005 година до 23.7%, сочи изследването.

Въпреки направените изследвания, обаче британската комисия е успяла да докаже и да повдигне едно единствено обвинение за злоупотреба с вътрешна информация срещу Филип Джейбър от хедж-фонда GLG Partners. Това според анализаторите сочи все още ниската ефективност на организацията в борбата й срещу изтичане на информация и наказването.

В това отношение щатските регулаторни органи са доказали значителната си изпреварваща ефективност в сравнение с британските, се коментира във финансовото издание FT.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg