10 души, които са постигнали невероятни неща на крехка възраст

115175
10 души, които са постигнали невероятни неща на крехка възраст

Когато мислим за хора, постигнали невероятен успех на крехка възраст, първо ни идват наум имената на ръководители на технологични гиганти, като Марк Закърбърг, Стив Джобс и Бил Гейтс.

Това обаче не е съвременен феномен. От Александър Велики до Волфганг Амадеус Моцарт, Business Insider разказва за исторически личности, постигнали невероятни неща като млади.

1. Александър Велики завладява държави на 18 г.


Завоевателят Александър Велики е извършвал невероятни неща за краткото си време на земята. След убийството на баща му - Филип I Македонски, Александър се възкачва на трона. Две години по-късно, на 18-годишна възраст, започва да разширява властта си.

В по-голямата част от царуването си той завладява земи от Гърция до Индия. Резултатът е създаването на една от най-големите древни империи и разширяването на елинската култура в целия средиземноморски свят.

Александър никога не е губил битка. В края той просто прегаря, като умира от треска на 32-годишна възраст.

2. Октавиан Август става римски сенатор на 20 г.

Днес Август е почитан като първия римски император. Но кариерата му започва много преди да се възкачи на трона през 27 г. пр. Хр. През 44 г. пр. Хр. Август все още е известен като Октавиан. Той е праплеменник на Юлий Цезар, осиновен син и наследник.

По време на Мартенските иди (15 март, когато римляните отдават почит на бог Марс - бел. ред.) Цезар е убит, докато тийнейджърът Октавиан още не е завършил военното си обучение. Вместо да избяга след убийството, наследникът на Цезар се завръща в Рим и се гмурва в политическите интриги в империята.

Години наред той преживява множество променящи се съюзи, масови убийства и войни. В крайна сметка Октавиан побеждава през 31 г. пр. Хр., когато силите му разгромяват Марк Антоний и Клеопатра в битката при Акциум.

3. Жана д’Арк променя хода на война на 17 г.

Кървавата Стогодишна война опустошава Средновековна Франция. Но през 1429 г. млада селянка помага за обрат в страната. Подкрепена от малък брой поддръжници, Жана д’Арк успява да убеди лидерите на страната си да й дадат ръководна роля в армията.

Тя е на 17 г., когато отрязва косата си, навлича мъжки дрехи и заминава да се сражава. Девет дни, след като пристига в обсадения град Орлеан, Жана побеждава английските сили и става национална героиня.

Най-богатите хора в историята Кой е имал повече пари - Джон Д. Рокфелер или Чингис Хан? Това е един прост въпрос с много труден отговор

 

В крайна сметка е заловена, изправена пред съда и изгорена на клада от англичаните. Тя е само на 19 г., когато е екзекутирана. Няколко десетилетия след смъртта й е обявена за мъченица. През 1920 г. Жана д’Арк е канонизирана за светица.

4. Блез Паскал създава калкулатор на 19 г.

Френският математик от XVII в. Блез Паскал изпреварва времето си на много фронтове. Когато е на 12 години, започва да учи геометрия. Седем години по-късно се заема да разработи ръчен калкулатор.

Имайте предвид, че това става през 1642 г. - ерата преди масовото производство. Паскал е твърде напредничав за своето време и калкулаторът така и не му носи пари. Въпреки това той се радва на успеха си като влиятелен математик, философ и физик.

5. Волфганг Амадеус Моцарт пише първата си симфония на 8 г.

Моцарт е детето-звезда на XVIII в. Той се сдобива с огромна слава и успех на ранна възраст, но прегаря по-късно в живота си. Влиятелният композитор израства, слушайки как баща му преподава пиано на голямата му сестра Нанерл. Тя разказва за таланта на брат си: „На пет години той вече композираше малки пиеси, които свиреше на баща ни, а той ги записваше“.

Моцарт пише първата си симфония едва на 8-годишна възраст с помощта на баща си. Като деца Нанерл и Волфганг обикалят Европа, свирят в редица кралски дворове като деца-чудо. Впоследствие Моцарт написва над 600 творби, но не постига особена финансова стабилност. Той умира на 35-годишна възраст, като променя завинаги света на музиката.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg