10 епични, заплашени от изчезване места

8086
10 епични, заплашени от изчезване места

Наскоро ЮНЕСКО публикува доклад за състоянието на някои свои известни обекти, които са застрашени от изчезване.

Сред проблемите, които стоят пред тях, са заплахи, като ерозия на почвата, липса на вода, лошо управление на земите и много други. Комитетът за световно наследство изготвя доклади за опазването на тези места, за да може да предложи начини за по-добра защита и съхранение.

Туризмът може да навреди на световните чудеса, но също така може да им помогне, когато се организира и се прави отговорно.

Предлагаме ви 10 места, заплашени от изчезване, които е добре да посетите сега, защото след няколко години може да е късно.


Защитена зона Нгоргороро, Танзания

Тези широки отворени равнини са важен миграционен път за животни, като зебра и дива коза. Тук е и домът на най-голямата калдера в света.

Мястото е под заплаха заради измиране на растителни видове, лошо управление, изграждане на транспортна инфраструктура и други.

Резерват Бариерен риф, Белиз

Втората по големина рифна система в света е дом на застрашени видове. На сушата този резерват се отличава с буйни мангрови гори.

Под заплаха е заради побеляване на коралите, инвазия на чужди морски видове, преобразуване на земя и други.

Потоси, Боливия

Този регион в южната част на Боливия някога е бил най-големият индустриален комплекс в света благодарение на изобилието от сребърна руда, според ЮНЕСКО.

Днес можете да посетите кварталите, където работниците са живели преди повече от 400 години. Под заплаха е заради плана за управление, мините и замърсяването на водите.

Нан Мадол, Микронезия

Останки от дворци, храмове, гробници и домове са характерни за тези 100 странни островчета в западния Тих океан. Експертите смятат, че площадките са построени между 1200 и 1500 г.

Мястото е под заплаха заради ерозията, безотговорния туризъм, правната рамка и системи за управление.

Катедралата Баграти и манастил Гелати, Грузия

Тези исторически сгради са отличен примери за средновековна архитектура, казват от ЮНЕСКО. Обърнете внимание на изящните мозайки и стенописи в манастирския комплекс, някои от които датират от XII век.

Под заплаха са заради лошо управление и изграждане на съоръжения за посещения.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg