10 исторически факта, които преобръщат представата за време

6597
10 исторически факта, които преобръщат представата за време

Съществува така наречената "теория на синхронизма", според която всяко събитие в историята е свързано с всички останали, по един или друг начин.

Bright Side реши да провери тази концепция и откри десет забележителни факта.  

Най-старото дърво в света вече е на 1000 години, когато последният мамут изчезва.

Най-старите дървета на земята са от вида дълговечен бор. Три от тях се намират в White Mountains в Калифорния и са на повече от 5 000 години. Мамутите са изчезнали преди 4000.

Nintendo е основана, когато Айфеловата кула все още е в процес на изграждане. В същото време Джак Изкормвача е на свобода.

Nintendo - японска корпорация за игри, е основана на 23 септември 1889 г. и произвежда игрални карти, наречени ханафуда.

В същото време бъдещият символ на Франция - Айфеловата кула, се строи в Париж. Тогава Лондон е ужасен от един от най-известните престъпници в историята - Джак Изкормвача.

Първият велосипед се появява след първото парно влакче.

Мислим си, че велосипедът присъства в световната история от незапомнени времена. Въпреки това, той е съвсем млад: първото парно влакче е представено през 1797 г., докато прототипът на велосипеда е патентован само 21 години по-късно - през 1818 г.

Марката Coca-Cola е само 31 години по-млада от Италия.

Кралството на Италия се появи на световната карта през 1861 г. 31 години по-късно, през 1892 г., се произвежда първата безалкохолна напитка Coca-Cola.

Хитлер, Йосиф Сталин, Лев Троцки, Франц Йосиф и Фройд живеят в един и същи град през 1913 г.

Представете си: Виена, топъл слънчев ден през лятото на 1913 г. Малко кафене, в което Хитлер, Сталин и Фройд седят на една и съща маса, отпивайки чая си и говорейки малко. Оказва се, че такава среща е била напълно възможна.

Малцина знаят, че тези известни хора живеят в един и същи град, не толкова далеч един от друг. Троцки и Хитлер са редовни посетители на едно и също кафене (Cafe Central), а на няколко крачки е любимото място на Фройд - Cafe Landtmann.

Сталин и Хитлер живеят само на час пеша и е можело да се натъкнат един на друг по всяко време.

Клеопатра живее по-близо във времето до лунния полет, отколкото до изграждането на пирамидите.

Великата пирамида в Гиза - най-голямата от пирамидите на Древен Египет, е построена около 2540 г. пр. Хр. Клеопатра в действителност живее много по-близо до нашето време, в 69-30 г. пр. Хр. Полетът на човек до луната се състоя през 1969 г.

Чарли Чаплин умира през годината, в която се създава Apple

Чарли Чаплин умира през 1977 г. - същата година е основана и компанията Apple.

Харвардският университет е основан преди Исак Нютон да публикува законите за движението и гравитацията.

Харвардският университет е основан през 1636 г. - почти 50 години преди Principia Mathematica на Исак Нютон. Тази работа е публикувана през 1687 г. и съдържа законите за движението и закона за универсалната гравитация.

Братята Райт правят първия си полет само 66 години преди първият мъж да стъпи на Луната.

Науката се развива бързо и темпото само се увеличава. Братята Райт правят първия си пилотен полет през 1903 г. През 1969 г. първият мъж стъпва на лунната повърхност. И това е само 66 години след това!

Първият факс се появява 10 години преди изобретяването на телефона.

Фактически, устройството се появява още по-рано, но първата работеща "факс машина" започна да работи по линията Париж-Лион през 1865 г., като е електрическа и механична. Само след 10 години, през 1875 г., Томас Уотсън и Александър Бел демонстрират функционирането на техния първи мембранен телефон.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg