10 исторически факта, които преобръщат представата за време

6408
10 исторически факта, които преобръщат представата за време

Съществува така наречената "теория на синхронизма", според която всяко събитие в историята е свързано с всички останали, по един или друг начин.

Bright Side реши да провери тази концепция и откри десет забележителни факта.  

Най-старото дърво в света вече е на 1000 години, когато последният мамут изчезва.

Най-старите дървета на земята са от вида дълговечен бор. Три от тях се намират в White Mountains в Калифорния и са на повече от 5 000 години. Мамутите са изчезнали преди 4000.

Nintendo е основана, когато Айфеловата кула все още е в процес на изграждане. В същото време Джак Изкормвача е на свобода.

Nintendo - японска корпорация за игри, е основана на 23 септември 1889 г. и произвежда игрални карти, наречени ханафуда.

В същото време бъдещият символ на Франция - Айфеловата кула, се строи в Париж. Тогава Лондон е ужасен от един от най-известните престъпници в историята - Джак Изкормвача.

Първият велосипед се появява след първото парно влакче.

Мислим си, че велосипедът присъства в световната история от незапомнени времена. Въпреки това, той е съвсем млад: първото парно влакче е представено през 1797 г., докато прототипът на велосипеда е патентован само 21 години по-късно - през 1818 г.

Марката Coca-Cola е само 31 години по-млада от Италия.

Кралството на Италия се появи на световната карта през 1861 г. 31 години по-късно, през 1892 г., се произвежда първата безалкохолна напитка Coca-Cola.

Хитлер, Йосиф Сталин, Лев Троцки, Франц Йосиф и Фройд живеят в един и същи град през 1913 г.

Представете си: Виена, топъл слънчев ден през лятото на 1913 г. Малко кафене, в което Хитлер, Сталин и Фройд седят на една и съща маса, отпивайки чая си и говорейки малко. Оказва се, че такава среща е била напълно възможна.

Малцина знаят, че тези известни хора живеят в един и същи град, не толкова далеч един от друг. Троцки и Хитлер са редовни посетители на едно и също кафене (Cafe Central), а на няколко крачки е любимото място на Фройд - Cafe Landtmann.

Сталин и Хитлер живеят само на час пеша и е можело да се натъкнат един на друг по всяко време.

Клеопатра живее по-близо във времето до лунния полет, отколкото до изграждането на пирамидите.

Великата пирамида в Гиза - най-голямата от пирамидите на Древен Египет, е построена около 2540 г. пр. Хр. Клеопатра в действителност живее много по-близо до нашето време, в 69-30 г. пр. Хр. Полетът на човек до луната се състоя през 1969 г.

Чарли Чаплин умира през годината, в която се създава Apple

Чарли Чаплин умира през 1977 г. - същата година е основана и компанията Apple.

Харвардският университет е основан преди Исак Нютон да публикува законите за движението и гравитацията.

Харвардският университет е основан през 1636 г. - почти 50 години преди Principia Mathematica на Исак Нютон. Тази работа е публикувана през 1687 г. и съдържа законите за движението и закона за универсалната гравитация.

Братята Райт правят първия си полет само 66 години преди първият мъж да стъпи на Луната.

Науката се развива бързо и темпото само се увеличава. Братята Райт правят първия си пилотен полет през 1903 г. През 1969 г. първият мъж стъпва на лунната повърхност. И това е само 66 години след това!

Първият факс се появява 10 години преди изобретяването на телефона.

Фактически, устройството се появява още по-рано, но първата работеща "факс машина" започна да работи по линията Париж-Лион през 1865 г., като е електрическа и механична. Само след 10 години, през 1875 г., Томас Уотсън и Александър Бел демонстрират функционирането на техния първи мембранен телефон.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...