10 малко известни факта за Луната

22067
10 малко известни факта за Луната

Спътникът на Земята отново привлече световното внимание, след като Китай стана третата страна, успяла да изпрати свой спътник на Луната. Надеждите на китайската мисия граничат с фантастика: оттам обявиха, че се надяват в бъдеще да разкрият ресурси, които да обезпечат съществуването на човечеството. Но докато всичко това стане възможно, ще мине време. А дотогава нека видим няколко любопитни и малко известни факти за Луната:

1. На Луната също има земетресения.

Независимо че Луната е мъртво парче скала с много ниска геологическа активност, и там движения на лунната кора. Наричат ги „лунотресения“. За разлика от земните, земетресенията на Луната са предизвикани от удари на метеорити или слънчевата активност. Най-силните лунни земетресения са с магнитуд 5.5 по скалата на Рихтер и продължават по десетина минути.

2. Някои смятат, че Луната трябва да бъде класифицирана като планета.

Още от училище приемаме, че Луната е спътник на Земята, но има учени, които смятат, че тя трябва да бъде класифицирана като планета. Те се аргументират с това, че Луната е най-големият спътник в Слънчевата система и диаметърът ѝ е колкото четвърт от диаметъра на Земята. Заради големите си размери Луната всъщност не се намира в земната орбита, а по- скоро Земята и Луната се въртят една покрай друга спрямо точка в центъра между тях.

3. На Луната има толкова земен боклук, че тя прилича на поляна след пикник.

Може би най-сигурното доказателство за това, че човекът е бил на Луната е това, че е оставил след себе си доста боклук. Смята се, че на повърхността на нашия спътник има 181 437 кг земен боклук, основно остатъци след различни експерименти, космически чадъри, парчета от спътници и др.

4. Лунно погребение.

Има и едно лунно погребение. Прахът на американския астроном Юджийн Шумейкър бе пренесен на Луната. С това НАСА изрази признателността си към учения, който през целия си живот мечтаеше да стъпи на естествения спътник на нашата планета, но не можеше поради здравословен проблем.

5.Лунни аномалии

На някои снимки, направени от различни спътници, се виждат странни неща на повърхността на Луната. Понякога те изглеждат като изкуствени конструкции – от обелиски до паралелепипеди, достигащи височина 1.5 км. НАСА никога не е коментирала.


Българският бизнес

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Георги
# 0
04:12 | 17 December 2013
"...а по- скоро Земята и Луната се въртят една покрай друга спрямо точка в центъра между тях." това не е съвсем вярно, да въртят се около обща точка, но тя е центъра на масите им тъй като са гравитационно свързани, и тоя център е някъде в обема на земята а не извън нея, затова и има учени които отказват да приемат земя-луна за двойна планетна система
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg