10 начина да избегнем преумора на очите

4984
10 начина да избегнем преумора на очите

Повечето от хората, които работят на компютър, страдат от преумора на очите. 

Симптомите са познати. Клепачите ви се изморява и изсъхват, започвате да усещате главоболие, а способността ви да се концентрирате върху работата се изпарява. Тези ефекти водят до понижаване на производителността, сочат проучвания.  

За да избегнете преуморяване на очите на работа, можете да прилагате следните няколко неща, препоръчани от Business Insider: 


Използвайте достатъчно голям размер шрифт.

Ако текстът на екрана ви е прекалено малък, ще напрягате очите си, за да четете. Буквите трябва да са големи най-малко 3.5 милиметра.

Почивайте си на всеки 15 минути, за да помогнете на мускулите, които отговарят за фокусирането да се възстановят.

Човешкото око разполага с доста мускули. Някои от тях са конкретно за фокусиране на погледа. Както и другите мускули, те се изтощават, ако работят прекалено дълго. Така че спирайте периодично и поглеждайте напред, като в сградата от другата страна на улицата например, тъй като това позволява на тези мускули да се възстановят.

“Докато четете, очите ви извършват по около 10 000 движения на час," казва преподавателят от университета Корнел Алън Ходж. "Важно е да спирате на всеки два минути и да позволявате на очите ви да отпочинат.”

Закривайте с длан очите си, за да ги предпазите по време на важен проект.

Ако искате да помогнете на очите си, можете да ги закриете с центъра на дланите си, което им позволява да си отпочинат.

"Това на практика е медитация за очите," казва офталмологът Едуард Кондрот. "Поемайте си бавно и дълбоко въздух и отпускайте мускулите на очите си. Това е чудесен начин да освежавате очите си по време на дългите компютърни проекти."

Мигайте повече, за да предпазите очите си от изсъхване.

Когато човек се взира в екрана, мига по-малко, което пречи на очните ябълки да си набавят веществата, от които имат нужда. Премигвайте съзнателно на всеки 10-15 секунди, за да избегнете изсъхване на очите, съветва Кондрот.

Осигурявайте на очите си веществата, от които имат нужда, за да могат да работят усърдно.

Очните ябълки използват голяма част от енергията на тялото, казва Кондрот, така че осигурявайте им веществата, от които имат нужда, с храни богати на витамин А, C, и E или цинк. Може да приемате и някаква хранителна добавка.

Поставяйте монитора си достатъчно далече, така че да облекчите очите си.

Мониторът ви трябва да е буквално на една ръка разстояние. Ако сте седнали на стола, трябва да можете просто да докоснете монитора с протегната си ръка.

Свалете си приложение, така че мониторът ви да не ви осветява цял ден.

Компютърните монитори са ярки, което е страхотно по време на най-ярките часове на деня. Тази светлина обаче е вредна за очите ви рано сутрин и вечер. Освен това синята светлина на монтиторите се отразява неблагоприятно и на съня.

За да избегнете това, можете да си свалите компютърна програма, като f.lux например, което променя цвета на екрана ви така, че той да подхожда на съответната част от деня.

Почиствайте монитора си често.

Прахолякът закрива текста и затруднява четенето, което изморява очите ви по-бързо.

Настройте ъгъла на монитора си така, че да не ви се налага да се борите с отблясъка му.

Ако можете да видите отражението на бяла риза в изключен монитор, тогава имате прекалено голям отблясък. В такъв случай позиционирайте екрана така, че да избегнете отблясъка. В идеалния случай това е перпендикулярно на прозорците. Можете също така да поставите протектор на монитора.  

Преглеждайте очите си редовно.

Ако имате нужда от очила, а нямате такива или имате нужда от по-голям диоптър, а не го осъзнавате, тогава карате очите си да работят по-здраво, отколкото трябва. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg