10 неща, които учените не могат да обяснят

36247
10 неща, които учените не могат да обяснят

Учените са прекарали векове наред в опити да разрешат големите мистерии на природата, но въпреки техните усилия, някои природни явления остават неразгадани. Британско списание ни представя десет необясними природни явления от цял свят:

1. Светлините в небето преди и по време на земетресение

Една от теориите за тези светлини е за топлина, причинена от триене, газ радон и пиезоелектричество - електрически заряд, който се натрупва в кварцови скали, докато тектонските плочи се движат.


През 2003 г. д-р Фрайдеман Фройнд от НАСА провежда редица експерименти в лабораторна среда, които показват, че светлините при земетресения се причиняват от електрическа активност в скалите. Вторичните трусове могат да променят електрическите свойства на минералите, съдържащи силиций и кислород, което им позволява да провеждат лъчи и да излъчват светлина.

Проф. Дейвид Бръмбоу от Информационния център за земетресения в Аризона смята, че това е едно от "възможните" обяснения.

2. Рисунките в платото Наска

На площ от 450 кв. км в пустинята в Перу рисунките в платото Наска са огромен художествен проект. С геометрични форми, образи на животни, растения и хора, рисунките се виждат от птичи поглед като огромни линии, посочва БГНЕС.

Смята се, че линиите са създадени от народа на Наска в период от 1000 години между 500 г. пр. Хр. и 500 г. сл. Хр., но никой не знае защо. Според някои археолози, формите са част от астрономически календар.

3. Навигацията на пеперудите монарх

Всяка година милиони северноамерикански пеперуди монарх мигрират на 3200 км на юг, за да прекарат зимата. Дълго време нямаше информация къде отиват тези пеперуди, но през 70-те години двама учени от САЩ откриват, че те мигрират в "Пеперудената планина" в Мексико.

Досега науката знае, че този вид пеперуди мигрира в само 12 до 15 планински местности в Мексико, но не знае как точно стигат те дотам. Някои учени предполагат, че пеперудите монарх се ориентират по слънцестоенето, за да летят на юг.

Вижте и Загадката на безследно изчезналите

4. Кълбовидните мълнии

Кълбовидните мълнии са сфери от светлина, които се появяват по време или след гръмотевична буря. Според очевидци, този вид мълнии може да премине през стъклата на прозореца или да слезе през комина.

Физикът Никола Тесла, а в наши дни и учени от САЩ, са успели да създадат плазмоидни топки, които смятат, че ако не са кълбовидни мълнии, то поне много приличат на тях.

5. Скитащите скали в Долината на смъртта

В долината на смъртта в Калифорния необясними сили въздействат на скалите, които се плъзгат по земята. Учените са проследили 30 скали с тегло до 25 кг. 28 от тези камъни са се придвижили за период от 7 години на разстояние повече от 200 м.

Анализите на следите от движението показват, че камъните трябва да се движат със скорост от 1 метър в секунда, за да изминат подобно разстояние за това време. Никой не е видял как всъщност се движат тези камъни. В повечето случаи новото им местоположение се засича след зимата.

Учени изказват мнението, че камъните се плъзгат в лошо време. Ледът по тези камъни оставал по-дълго, отколкото ледът наоколо, защото камъкът е много добър проводник на топлина. Това намалява силата на триене между скалите и повърхността на долината и камъните биват избутвани от вятъра.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Think
# 0
16:12 | 24 December 2013
ХАхахах, ако "скитащите скали" се движеха с 1 метър в секунда, за 7 години щяха да изминат цели 221 356 километра, което е около 6 пъти обиколката на Земята !!!!!!!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg